“Mađarski premijer gazi ne samo izbjegličko nego i naše ljudsko dostojanstvo!”

“Mađarski premijer Orban, uz nepoštivanje izbjeglica, gazi ne samo njihovo, nego i moje i naše ljudsko dostojanstvo. Zatvaranje granica, kazne i prijetnje očajnim ljudima su prijetnja svima koji vjeruju u solidarnosti i humanost. S najnovijim najavama da će izgraditi zid na granici s Hrvatskom i Rumunjskom, u sredini Unije, najavio je konačni slom europskih vrijednosti”, upozorila je Fajon.

Ova evropska zastupnica je potom upitala: “Kako je moguće da smo mi to dopustili?”

Navela je da se raspravlja o preraspodjeli 120 hiljada dodatnih izbjeglica, dok je u posljednjih pet godina međunarodnu zaštitu zatražilo 12 milijuna Sirijaca.

“Da su se europske zemlje odmah mogle dogovoriti o podjeli tereta, ne bi bilo šokantnih scena. Mi bismo imali vremena i energije da se usredotočimo na provedbu aktivnosti u ratnim zonama koje će stvoriti stabilnost i mir. Uz zatvaranje postojećih ruta, izbjeglice će potražiti nove. Želim skrenuti pozornost na veliku opasnost od minskih polja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nužno je pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, uz brzo formiranje ‘hotspot’ centra”, naglasila je Fajon. 

Izrazila je zadovoljstvo da se u Sloveniji više od 70 posto stanovništva protivi izgradnji ograde na granici prema Hrvatskoj, koja je upravo suočila sa valom izbjeglica koje dolaze sa teritorija Srbije, i da im smeta netolerantan stav prema izbjeglicama.

 “Kriza izbjeglica postala je nakon financijske krize nova kriza morala i etike u Europi. Loš primjer i loša perspektiva”, upozorila je Fajon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.