Majke Srebrenice: Ogorčene smo na cijeli svijet

Majke i žene Srebrenice još jednog 11. u mjesecu podsjetile su domaću i svjetsku javnost na genocid počinjen u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda 11. jula 1995. godine.

Njihovo okupljanje dolazi dan nakon uručivanja sramne Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji se prije, za vrijeme i poslije tragičnih dana u Srebrenici stavio na stranu zločinaca kroz njihovo veličanje i negiranje genocida.

– Ogorčene smo na cijeli svijet. Na državu Švedsku. Žalosno je šta se radi sa žrtvama genocida. Takva jedna nagrada dodijeljena je nečasnom čovjeku, a mi se pitamo ima li pravde na ovom svijetu. Ako nema, mi vjerujemo u Božiju pravdu – kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Dodjela Nobelove nagrade, kao i brojne nepravde koje su ranije preživjele, neće ih pokolebati u traženju njihovih najmilijih.

– Nikada nećemo prestati tragati za našim bližnjima. Ko zna gdje će dobitnik Nobelove nagrade usmjeriti svoj novac. Možda će dati novac ubicama kao što veliča ubice naših očeva, braće, djece… – kaže Begović.

Naza Hasanović ističe kako su se žrtve genocida nadale da će dobiti kakvu-takvu satisfakciju nakon posljednjih presuda, ali…

– Nastavilo se s nepoštivanjem žrtava. Sud presuđuje da je bio genocid, a svijet nagrađuje ljude koji negiraju sve to. Malo je reći da smo ogorčene – kaže Naza Hasanović.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana