Mercedes E220 CDI Avantgarde

Da li često viđate vozače Mercedesove E klase kako voze previše brzo i riskantno u saobraćaju? Mi nismo, iako smo se baš potrudili.

Dok vozači skupljih automobila voze žustro, kao da žele da što prije izađu iz njih, Mercedesove limuzine po pravilu jezde putevima. Zašto je to tako? Odgovor smo dobili kada smo sjeli za volan restilizovane E klase.

U ovom automobilu je sve ušuškano, prijatno na dodir, tiho, opuštajuće. Zavalite se u vrlo nisko postavljeno sjedište koje nije nametljivo, ali ipak dobro pridržava tijelo, startujete motor i krenete u uživanje.

Sve komade su meke, ali sa dobrom dozom povratne informacije.

Upravljač možete da držite vrhovima prstiju, okrećete ga pokretima iz zgloba (napokon nema preveliki prečnik), slušate svoju omiljenu muziku sa prilično dobrog audio uređaja i jednostavno vam se nikuda ne žuri.

Da, ovaj auto može itekako dobro da pojuri, sa turbo-dizel motorom od 2.1 litar sa 170 “konja”, do stotke će odsprintati za samo 8,4 sekunde i postići maksimum od 227 km/h.

Pa opet, nekako nam nikada nije padalo napamet da ovaj Mercedes vozimo na taj način. Naprotiv, više puta smo se uhvatili kako vozimo i desetak kilometara na čas sporije od ograničenja, jer jednostavno nismo osjećali potrebu da više pritisnemo pedalu gasa.

Izvinjavamo se strpljivim vozačima u koloni iza nas, jednostavno nam je bilo lijepo. Jedan kolega iz redakcije je nakon pola dana provedenog za upravljačem Mercedesa E 220 CDI prokomentarisao kako je siguran da mu je tokom vožnje puls sigurno bilo bar deset otkucaja u minutu niži nego kada sjedi za svojim stolom u redakciji.

Šalu na stranu, ovo je jedan od najlakših automobila za vožnju, što je i bio cilj Mercedesa – učiniti život jednostavnijim. Praktično, zadatak je bio da se stvori automobil koji će vlasnicima omogućiti da se skoncentrišu na sebe, a auto je dobio ulogu podrške u svemu tome.

Na osnovu svega što smo naveli, pomislili biste da limuzina nema ni trunke sportskog karaktera u sebi. Upravljač mu je precizan kao kod konkurenata, upravljanje precizno i oštro, a u stanju je da istrpi ogromne bočne sile u krivinama.

Pa opet, sve to baca u zasjenak način na koji upija i najsurovije rupe naših puteva, uz nježno ljujuškanje, kao na letećem ćilimu. Ova ušuškanost Mercedes nedvosmisleno odvaja od konkurencije i to mu je i glavna vrlina.

Prilikom restilizacije, najveće promjene su se desile na “nosu” vozila. Zamijenjeni su oni prilični grubi dvostruki farovi u korist elegantne, jedinstvene svjetlosne grupe.

Takođe, ovo je još jedan model sa sportsko/kupeovskom maskom u čijem centru je velika zvijezda.

Kao što se očekuje od kompanije sa tolikim renomeom, izgled automobila je jednostavan, elegantan i prepoznatljiv, bez nepotrebnih kićenja detaljima koji su tu samo da bi skrenuli pažnju na auto.

Dizajn komandne table je takođe prilično konzervativan i konvencionalan. To znači da komfor i ergonomija nisu bili podređeni dizajnu, a sve je skrojeno po preciznim mjerama čovjeka, kao najskuplje odijelo.

Podrazumijeva se da je kvalitet materijala na visokom nivou. I u unutrašnjosti je primijenjena kombinacija tradicionalnog i modernog.

Oprema Avantgarde je dovoljno bogata za luksuzan osjećaj u vožnji, a automobil koji vidite na slikama je opremljen i podužim spiskom dodatne opreme.

Automobil koji smo imali na testu pod haubom je imao drugi po snazi, četvorocilindrični turbo-dizel motor.

Pri malim brzinama je uglađen i pitom, a tada će vas nagraditi i iznenađujuće niskom potrošnjom goriva za ovakav automobil.

E 220 CDI bez problema prosječno troši manje od sedam litara na 100 km puta. Prosjek u gradu se kretao oko osam litara, a na otvorenom putu, ako se potrudite prosjek će pasti i ispod pet litara.

Pri konstantnih 120 km/h potrošnja je oko šest litara. Smatramo da veliku ulogu u ovako niskoj potrošnji goriva ima odličan sedmostepeni automatski mjenjač koji spada u dodatnu opremu.

Osnovna cijena Mercedesa E 220 CDI iznosi prilično povoljnih 42.900 evra, a sa svom dodatnom opremom, cijena automobila koji smo vam prikazali iznosi 54.636 evra.

Led dnevna svjetla

Uz doplatu od oko 1.600 evra, možete da dobijete LED farove. Dakle, u projektorima (dva po faru) kao izvor svjetlosti se koriste LED elementi.

Mi smo bili oduševljeni njihovim učinkom. Noću je snop izuzetno dobro definisan, snažan, dovoljno širok i dugačak. Pa opet, nismo primijetili da smo ikada zaslijepili vozače koji su dolazili iz suprotnog smjera.

Snop svjetlosti je toliko snažan da se jasno ocrtava po asfaltu i usred dana u hladu! Za svaku preporuku.

Pametno servisiranje

Automobil na testu je opremljen Assist Plus servisnim računarom. U skladu sa načinom vožnje, kompjuter određuje koje dijelove i tečnosti treba zamijeniti prilikom redovnih servisa.

Zato cijena servisa može da varira između 26 i 60 hiljada dinara. Servisni interval je godinu dana, ili 20 hiljada kilometara.

Većina Mercedesovih automobila se prodaje sa uključenim Forte 5 paketom po kojem je servisiranje sa Assist Plus sistemom besplatno pet godina ili 100 hiljada pređenih kilometara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.