Merkel: Nema rokova za sporazum Kosova i Srbije

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine, izjavila da nema rokova.

“Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre to bolje”, rekla je Merkel, javlja Tanjug.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

Merkel je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i “da se zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom”.

Ona kaže da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Merkel je rekla na konferenciji za medije da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Nemačka kancelarka Merkel izjavila je da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Merkelova je kazala da su Nemačka i Francuska pokušale, i da i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Ona je podsetila da je proces prekinut i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

“Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi”, ukazala je Merkelova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana