Michelin Pilot Super Sport za novi BMW M6

XL-bmw6Kompanija BMW je homologirala Michelin Pilot Super Sport, najbrži cestovni pneumatik na svijetu koji se koristi na trkaćim stazama1, za svoju novu M6 limuzinu visokih performansi. Ovaj pneumatik obuhvaća kompletno moto-sport iskustvo koje je skupila kompanija Michelin, posebno u utrci 24 sata Le Mansa.

Od pojave na tržištu u ljeto 2012, BMW M6 će ekskluzivno biti opremljen s naprednim Michelin Pilot Super Sport pneumaticima, koji uključuju jedinstvenu kombinaciju tri tehnologije: Twaron®-ojačani remen, Bi-Compound traku profila i Variable Contact Patch 2.0 profil.

Twaron® remen je vlakno visoke gustoće, koje se primarno koristi u aeronautici i zaštitnoj vojnoj opremi, čija je ključna značajka otpornost na povlačenje. U isto vrijeme snažno i lagano, Twaron® vlakno je pet puta otpornije od čelika ekvivalentne mase. Zahvaljujući promjenjivom naprezanju, remen više steže profil od bočnih stranica pneumatika, tako da se efikasnije svladava centrifugalna sila i tlak je jednoliko raspoređen.

Originalno razvijena za trkaće pneumatike, Bi-Compound tehnologija koristi različite mješavine gume na lijevoj i desnoj strani profila. S vanjske strane, elastomer osigurava izuzetnu izdržljivost u oštrim zavojima, dok s unutrašnje strane, drugačiji elastomer se kombinira sa specijalnim oblikom profila kako bi se pneumatiku omogućilo da na mokrom kolniku razbija površinu vode, te da dobro prianja i na najmanje nepravilnosti na cesti.

Inovativna značajka Variable Contact Patch 2.0 profila je da mijenja oblik ovisno o stvarnim uvjetima vožnje, čime se jamči ukupna kontrola vozila. Na ovaj način, iako se ulaskom u zavoje oblik površine mijenja, količina gume u kontaktu sa cestom ostaje jednaka.

Kombinacija ove tri tehnologije omogućuje uzbudljivu vožnju koja zadovoljava standarde kompanije BMW, posebno u smislu preciznog upravljanja, sportskih značajki i sigurnosti, kako na cestama, tako i na trkaćim stazama. Nadalje, Michelin Pilot Super Sport nudi superiornu kilometražu, što je jedna od tradicionalnih značajki ove kompanije. Ova ravnoteža performansi, odražava uspješan prijenos tehnologije s trkaće staze na cestu, kao i usku suradnju s ovim proizvođačem automobila, koja je započela prije nekoliko godina s projektom BMW M5.

Sveukupno, proizvedeno je skoro 1.200 prototipnih i 1.000 pred-serijskih pneumatika, koji su izmjereni i testirani u ekstremnim uvjetima. Od Nordschleife staze u Njemačkoj do Ladoux testne staze u Francuskoj, pneumatici su prošli iscrpna ispitivanja na trkaćim stazama i kolnicima. Ova ispitivanja na cestama su posebno važna za BMW M odjel i kompaniju Michelin, kao odraz njihove zajedničke predanosti visokim performansama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.