Migrene povećavaju rizik od bolesti srca

Osobe koje pate od teškog oblika migrene, imaju veću vjerovatnost za umiranje od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Procjene govore kako simptomi migrene muče oko 10 posto svjetskog te oko 15 posto domaćeg stanovništava. Migrena je i do tri puta učestalija kod žena nego li kod muškaraca.

Ovu specifičnu vrstu glavobolje karakterizira pulsirajuća bol umjerenog do jakog intenziteta, jednostrana, obostrana ili bol koja povremeno zahvaća jednu pa drugu stranu glave, praćena mučninom, povraćanjem i preosjetljivošću na svjetlo i zvukove. No, to nije sve. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje pate od migrene, imaju veću vjerovatnost za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

Migrena s aurom

Migreni ponekad prethode određeni vidni fenomeni (aura) koji se mogu javiti u obliku “crnih rupa“ u vidnom polju, svjetlucajućih cik-cak linija i raznih drugih, više ili manje slikovitih prolaznih poremećaja vida. Aura najčešće traje do pola sata, ali može i duže, nakon čega se razvija glavobolja.

Proučavajući gotovo 19.000 pacijenata koje su mučili simptomi migrene s aurom, islandski su naučnici po prvi puta jasno prezentirali povezanost spomenute migrene i specifičnih uzroka smrti.

Istraživači su, naime, otkrili da osobe s migrenom koju karakterizira aura imaju 27 posto veću vjerovatnost za umiranje od kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti srca i moždani udar. Međutim, naučnici napominju kako i “normalne” migrene povećavaju rizik od smrtnosti u usporedbi s osobama koje se nikada nisu susrele s neugodnim simptomima.

Bez obzira na sve, tačan uzrok zbog kojeg migrene povećavaju rizik od bolesti srca još uvijek nije poznat. Naučnici nagađaju da bi se uzrok mogao skrivati u oslabljenoj mreži krvnih žila skrivenih u organizmu.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.