Misteriozna smrt igrača Bundeslige

Igrač Bundeslige Lutz Eigendorf izgubio je život prije 30 godina u misterioznoj saobraćajnoj nesreći. Nije bilo dokaza da se radilo o ubistvu. Ali sve govori da je iza svega stajao Stasi, tajna policija DDR-a.

U 22 sata te kobne noći je za Lutza Eigendorfa svijet bio još u redu. Skupa sa instruktorom letenja Manfredom Muellerom on je ispio posljednje pivo u kafiću “Cocpit”. Možda je bio malo frustriran zbog poraza koji je njegov fudbalski klub Eintracht iz Braunschweiga doživio protiv VfL Bochuma, mada je sve vrijeme utakmice sjedio na rezervnoj klupi. Nakon toga sve se mijenja u životu ovog profesionalnog fudbalera i izbjeglice iz DDR-a. U 23 sata je njegov sportski automobil u velikoj brzini udario u drvo. U momentu nesreće Eigendorf ima 2,2 promila alkohola u krvi. Dva dana kasnije podlegao je povredama zadobijenim u nesreći. Nesreći, za koju se mnogi pitaju da li je bila slučajna.

Otkud Eigendorfu tolika količina alkohola u krvi? Šta se desilo te petomartovske noći 1983.u četvrti Braunschweiga -Querum? I dan danas ova pitanja uzburkavaju duhove u Njemačkoj. U aktima Stasija, tajne policije DDR-a, o Lutzu Eigendorfu postoje naznake da je bio otrovan. Činjenica da je imao 2,2 % alkohola u krvi iz sadašnje perspektive čini se u najmanju ruku sumnjiva. “Više svjedoka je potvrdilo da je popio jedno, maksimum dva piva. Svi su rekli da je bio trijezan kada je napustio kafanu”, kaže za DW istoričar Andreas Hily. Hily je godinama istraživao misterioznu smrt ovog fufbalera i vjeruje da se radi o ubistvu.

Nije bilo obdukcije

Zašto se nakon provjere alkohola u krvi na licu mjesta nesreće, nakon smrti nije provela obdukcija? Zbog čega sportski automobil preminulog nije temeljito pretražen? Novinar i publicista Heribert Schwan ima odgovor: “Državno tužilaštvo za to nije pokazivalo interes, iako sam im ja sa svojim aktima i rezultatima istrage na to skrenuo pažnju”, rekao je Schwan i dodao: “Pravosudni organi su nažalost bili previše šlampavi i puno su toga propustili.” Bivši vrhovni tužilac u Braunschweigu Hans-Juergen Grasemann čak je priznao: “Nikada nismo prestali da sumnjamo da je čak i Državno tužilaštvo bilo umiješano u cijeli slučaj.”

Heribert Schwan istraživao je cijeli slučaj radeći 2000-te godine na dokumentarcu za prvi program njemačke televizije ARD, čiji je naziv bio “Smrt izdajniku”. On je u aktima Ministarstva za državnu sigurnost DDR-a (Stasi) pronašao zabilješku koja sve odaje. U njoj je stajalo: “Verblitzen, Eigendorf”. Riječ “Verblitzen” – zaslijepiti se u stručnom žargonu koristila u slučajevima kada nekog vozača automobila želite otjerati u smrt na taj način što ga zaslijepite i to na taj način što najčešće u okuci postavite ogledalo. Farovi automobila usmjereni na ogledalo dovode do toga da više ništa ne vidite i napravite nesreću. Tako je Lutz Eigendorf udario u drvo.

Da li je ova nesreća bila ciljani atentat?

Trener u Bundesligi Joerg Berger, koji je preminuo 2010. stalno je ukazivao da se radi o ciljanom atentatu na Eigendorfa, koji je pobjegao iz DDR-a. “To nije bila nesreća, 95% se radilo o ubistvu”, tvrdio je Berger. Berger koji je i sam 1979, iz DDR-a preko Jugoslavije pobjegao u Zapadnu Njemačku ostvarivši tamo zavidnu sportsku karijeru i ranije je ukazivao da bi se tako nešto moglo desiti. “Lutz je bio mladić, koji je olako uzimao život, nije bio previše oprezan. Stalno sam ga upozoravao da bi mu se moglo nešto desiti”, rekao je Berger u intervjuu za DW 2010. Berger je dodao da je i on stalno osjećao prisustvo pripadnika policije Stasi. “Bio sam pod pritiskom i bilo je trenutaka u kojima sam osjećao veliki strah. U javnim nastupima sam se suzdržavao da komentarišem bilo šta što je u vezi sa DDR-om. A Lutz se stalno pokazivao u javnosti i stalno bi im udario po neku pljusku. Upozoravao sam ga i stalno mu govorio: “Oni to neće tek tako trpiti, kad tad dobićeš po nosu!”, kaže Berger.

Eigendorf međutim nije bio oprezan, naprotiv. Dok je uživao u svom novom životu u kapitalizmu, oduševljen čarima svog sportskog automobila, Lutz Eigendorf je davao intervjue čak i ispred Berlinskog zida. Nekoliko dana pred smrt je rekao: “Mislim da je izazov da igram u Bundesligi, koja je puno bolja od DDR-ove prve lige bio tako veliki da sam odlučio da mu se odazovem.”

Pri tome je Lutz Eigendorf bio svjestan opasnosti u kojoj se nalazio. Njegova žena je rekla da se on bojao otmice, da ga silom ne vrate u DDR. Pri tome je Stasi za njega imao drugi plan. “Otrov, gas ili narkotici”, stajalo je u aktima Tajne policije DDR-a ispod kojih je stajalo ime Eigendorf.

Stasi je znao sve

“Znao sam da sam i ja bio u životnoj opasnosti. Stasi je sve znao o nama: gdje nam je spavaća soba, gdje auto, s kim se družimo. Bili su jako dobro organizovani u Zapadnoj Njemačkoj”, rekao je za života trener Joerg Berger. Ali zašto se Stasi okomio isključivo na Eigendorfa? Istoričarka Jutta Braun pojašnjava da je Eigendorf igrao za BFC Dinamo. To je bio klub za koji je navijao šef Tajne policije DDR-a Mielke. On je bijeg Lutza Eigendorfa na Zapad doživio kao veliku izdaju.

Eigendorf, rođen 1956 u Brandenburgu već je sa 22 godine igrao za reprezentaciju DDR-a. Nakon prijateljske utakmice protiv Kaiserslauterna, Eigendorf je pobjegao na Zapad. Igrao je prvo za Kaiserslautern, a potom za Eintracht Braunschweig. Uprkos svih indicija koje ukazuju na ubistvo, ovaj slučaj će ostati nerazjašnjen. 2011 je Državno tužilaštvo u Berlinu ispitalo može li pokrenuti proces. Rezultat je glasio: “Nepostojanje objektivnih dokaza za ubistvo”, iako su brojni dokumenti tajne policije Stasi o slučaju Lutz Eigendorf misteriozno nestali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.