Vlada Venezuele širi teorije zavjere, Chaveza je ubila CIA

Nakon sinoćnje vijesti o smrti Uga Čaveza (Hugo Chavez), ulice Venecuele preplavila je masa ožalošćenih, ali i gnjevnih ljudi, a napetu atmosferu dodatno je potpirivala Vlada Venecuele koja je rekla da je smrt političara prouzrokovana zavjerom, tj. da su državnika otrovali američki obavještajci!

Još jučer, venecuelanski državni vrh je za Čavezovu smrt optužila “neprijateljske zemlje”, misleći na Sjedinjene Američke Države, koje krive za bolest i sudbinu socijalističkog državnika. Posebno se ističu optužbe o umiješanosti američkih tajnih službi, kao što je CIA, za koje tvrde da su tražile Čavezovu slabu tačku kako bi ga usmrtile.

“Iza smrti predsjednika Čaveza stoje historijski neprijatelji Venecuele. Oni su pronašli slabu tačku, kako bi narušili zdravlje našeg predsjednika. Jednoga dana to će biti i naučno dokazano”, kazao je jučer potpredsjednik Maduro, aludirajući na to da su Amerikanci već godinama trovali Čaveza.

Jučer su iz Venecuele protjerana dvojica američkih diplomata, pod optužbom da su učestvovali u destabilizaciji zemlje. Jedan od njih je član američkog vazduhoplovstva Dejdvid Delmoniko, a vijest o njegovom protjerivanju potvrdio je i Pentagon.

“U ovom teškom trenutku moramo biti ujedinjeni, sada više nego ikada”, poručio je građanima potpredsjednik Maduro, koji su se ožalošćeni i revoltirani zbog smrti vođe okupljali po cijelom Karakasu, a posebno pred bolnicom u kojoj je Čavez preminuo zbog respiratorne infekcije.

Vlada je proglasila sedam dana žalosti i najavila da će se Čavezova sahrana održati u petak, dok će se novi izbori održati za 30 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.