Možete li vjerovati da je ovaj mobitel rasprodan u 83 sekunde?

Vrijedi podsjetiti kako je osnovni 16GB model Xiaomi Mi-3 pametnog telefona cijenjen na svega 327 američkih dolara, dok 32-gigabajtna verzija košta 410$. S druge strane, MiTV, kompanijin Android Smart TV se prodavao za 490$.

Interes za ovog proizvođača nije pretjerano začuđujuć kada je riječ o azijskim tržištima – još u avgustu su uspješno prodali 100,000 jedinica jeftinog telefona Hongmi – unutar minute i pol.

Zanimljivo da se nekim analitičarima ovakav pristup kompanije nije svidio, jer navodno stvara lažnu potražnju za uređajima. S druge strane, u Xiaomiju navode kako jednostavno nisu u mogućnosti proizvoditi više jedinica kako bi držali korak s potražnjom.

Bilo kako bilo, ostaje se za nadati kako će dolaskom Googleovog čovjeka kompanija uskoro prići i globalnim tržištima u opipljivoj mjeri. (Pre)skupim konkurentima bi svakako trebao šamar.

Xiaomi je u 2012. inače prodao 7,19 miliona uređaja, a očekivanja za ovu godinu su oko 20 miliona pametnih telefona. Teško da broj neće biti dosegnut kad je inicijalna projekcija govorila o 15 miliona očekivanih uređaja, a naknadna korekcija samo svjedoči o proboju ove kompanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.