Mržnja prema muslimanima u Njemačkoj, kao nekad prema jevrejima

Dok je jedna žena pokušavala da pomogne djevojci koja je kolabirala i pala na sred ulice, pozvala je jednog prolaznika da joj pomogne. On joj je odgovorio: “Za takvu govnastu bulu neću da uradim ništa”, izvještava Rhein Zeitung.

Scena se odigrala u gradu Koblenzu u Njemačkoj. Dana Minhas je ugledala dvije djevojke s maramama, starosti između 16-17 godina, dok je s posla išla do svog bicikla. Jedna od njih je kolabirala na putu od doktora, gdje je primila vakcinu, i Dana je požurila da pomogne nesretnoj djevojci, za koju je sumnjala da ima napad anafilaktičkog šoka, koji može biti smrtonosan.

Međutim, mržnja prema muslimanima, kao birvaktile prema Jevrejima, očito je toliko živa da je jednog 50-godišnjeg Nijemca spriječila da također priskoči u pomoć, od kojeg je Dana zatražila samo da pozove Hitnu pomoć.
On nije znao da li se ona bori za život i da li će njegov postupak dovesti do smrti mlade djevojke čiji jedini grijeh je bio da je na sebi nosila jedno muslimansko obilježje: maramu.

Također mu je bilo svejedno da time krši zakon vlastite države, i bio je spreman da rizikuje i godinu zatvora ali djevojci nije htio pomoći, jer paragraf 323c Zakonika kaznenog prava Njemačke kaže: “Ko u slućaju nesreće ili opće opasnosti ili prijeke potrebe ne pruži pomoć, mada je ona očito potrebna i u datim uslovima on je sposoban da je pruži, naročito ukoliko on sebe time ne izlaže značajnom riziku i ne krši druge važne obaveze, biće kažnjen kaznom do godinu dana zatvora ili novčanom kaznom.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.