Muče vas stomačni problemi? Pet saveta mogu poboljšati varenje

Osećaj mučnine ili težine u stomaku, nadimanje, gorušica samo su neki od simptoma otežanog ili lošeg varenja. Danas skoro svaka druga osoba ima problema sa varenjem što je posledica sve bržeg tempa života posebno u odnosu na prethodne decenije.

Najosnovnije pravilo jeste redovna i pravilna ishrana koja podrazumeva unošenje raznovrsne hrane, hrane sa manje aditiva, izbegavanje konzumiranja obroka “s nogu”. Međutim, pored ovih pravila sa kojimo smo gotovo svi upoznati, postoje i ostala koja nam znatno mogu olakšati varenje hrane i sprečiti nadimanje i druge nepoželjne pojave,

  1. Žvakanje

Deci u školi obično na času biologije govore da varenje hrane počinje u ustima, što ne smemo da zaboravimo i kad odrastemo. Žvakanje hrane igra dvoustruku ulogu. Prvo što se uneta hrana natapa pljuvačkom, omekšava i lakše sklizne niz grlo. Pored toga, naša pljuvačka sadrži enzim koji započinje proces razgradnje hrane. Druga uloga sporijeg i pravilnijeg žvakanja jeste u količini unete hrane – brzo i halapljivo konzumiranje hrane može povećati šanse za nastanak gojaznosti. Jednostavnije rečeno, što sporije žvačete hranu, dajete vremena svom organizmu da shvati kada mu je zaista dosta.

  1. Cimet

Cimet se obično preporučuje kod problema sa probavom – sjajan je saveznik u borbi sa gasovima, nadutošću, grčevima u stomaku. Cimet stimuliše probavu, a mnogi preporučuju mešavinu cimeta, meda i vode, za gubitak kilaže, ali i za regulisanje rada sistema za varenje i crevne flore.

  1. Biljni čajevi

Svojstva biljaka poput nane, hajdučke trave, pelina, kantarionaimaju izuzetan blagotvorni uticaj na rad našeg digestivnog trakta, posebno creva i želudac. Problemi sa apetitom, čirevima na želucu, nadimanjem i gasovima i slični problemi mogu biti znatno ublaženi nakon ispijanja čajeva od ovih biljaka.

  1. Voda

I kada je u pitanju voda jako je važno kada ne bi trebalo da je pijemo – a to je u toku i neposredno nakon obroka. Neki stručnjaci savetuju da vodu nakon obroka ne bi trebalo minimum 30 minuta da pijemo. U ostalim slučajevima redovna hidratacija je važna kako bi pomogla hrani da lakše prođe kroz creva, ubrzanje metabolizma i aktivaciji vlakana iz namirnica.

  1. Zeleno povrće

Zeleno povrće, a posebno lisnato (poput zelene salate, blitve, kupusa, kelja) obiluje vlaknima koji pomažu našem digestivnom traktu da ostane zdrav i funkcionalan. Sastojci zelenog lisnatog povrća pomažu da se štetne materije iz organizma efikasno eliminišu. Vitamini A, C, K, folne kiseline, kalcijum, magnezijum, aminokiseline – samo su neki od važnih i korisnih elemenata zelenog povrća.

Osim ovoga, izuzetno je važno da obezbedite svom telu dovoljno fizičke aktivnosti jer ona dovodi do poboljšanja celokupnog rada organizma.

izvor dnevno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.