Mujanović kažnjena zabranom napredovanja u OSBiH: Ponizili su me zato što nosim maramu

Emela Mujanović, zaposlenica Oružanih snaga (OS) BiH, kojoj je prije nekoliko mjeseci osporeno pravo da pokrivena dolazi na posao, jer ispod uniforme nosi maramu, kazala je za “Dnevni avaz” da je prekjučer dobila rješenje o izricanju disciplinske kazne o zabrani napredovanja u službi u periodu od tri godine.

Planiraju otkaz

– Iako imam čin podoficira, jer sam bila na školovanju u Grčkoj, ne mogu na posao kao moje kolege. Nakon što sam pokrila maramu, komandant kasarne u Pazariću, gdje sam obavljala službu, zabranio je da uđem kroz kapiju. Dva dana sam po nekoliko sati stajala ispred kasarne ponižena, dok su moje kolege bez problema ulazile u kasarnu. Išla sam jer sam znala da mi nakon pet izostanaka, “neopravdanih”, mogu dati otkaz. Budući da su vidjeli da sam uporna, treći dan pustili su me da uđem, nakon čega su me ubrzo suspendovali – kaže Mujanović.

Ona ističe da su povrijeđena njena ljudska prava te da maramu neće skinuti, kako su to nadležni zahtijevali, ako se želi vratiti na posao.

– Ne znam zašto im smeta marama, ne odudara od uniforme, čak se i ne vidi. Ovo nije provokacija, kako oni kažu, to radim jer mi vjera nalaže. Posebno mi je krivo što ministar tvrdi da ne zna da sam suspendovana, što nije istina. S njegovim potpisom dobila sam rješenje o suspenziji. Iako sam se žalila, on se nije oglasio, i dalje samo šuti – kaže Mujanović.

Interes OSCE-a

Edin Tabučija, pravni zastupnik zaposlenice OSBiH, kazao je da je disciplinska komisija u kasarni u Travniku donijela rješenje, na koje će uložiti žalbu.

– Ministar Selmo Cikotić još nije donio odluku ni po uloženoj žalbi na rješenje kojim se Emela udaljava s dužnosti, koju je sam uložio 31. oktobra 2011. godine. Prije nekoliko dana uputio sam pismenu urgenciju ministru. Ako za pet dana ne donese odluku, pokrenut ću tužbu za upravni spor zbog šutnje administracije – kaže Tabučija.

Ističe da su iz OSCE-a zainteresirani za ovaj postupak te da se namjeravaju aktivno uključiti, jer se radi o institutu “diskriminacije” kojem pridaju važnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.