MUP Makedonije pokrenuo disciplinski postupak protiv policajaca koji su tukli izbjeglice

Ovu informaciju potvrdio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Snimci na kojima se vidi kako makedonski policajac udara izbjeglice bez obzira jesu li oni djeca ili žene, svjetski mediji su objavili kao policijska brutalnost nad izbjeglicama u Makedoniji, čime su izazvane mnogobrojne reakcije javnosti na socijalnim mrežama, javlja Anadolija.

Vlada Republike Makedonije je u avgustu proglasila krizno stanje na područjima južne i sjeverne granice zbog velikog izbjegličkog vala koji je pogodio i ovu zemlju. Makedonija je dio „Balkanske rute“, koju prolaze izbjeglice dolazeći iz zemalja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, krećući se od Turske, Grčke, zatim Makedonije i Srbije, odakle odlaze prema zemljama zapadne Evrope.

Proglašavanjem kriznog stanja, na južnoj granici našla se policija koja je štitila makedonsku granicu želeći da uspostavi kontrolu i zaštitu na granici, te da izbjeglice organizirano ulaze na teritorij Makedonije. No, u nekoliko navrata izbjeglice su probijale policijski kordon negodujući predugo čekanje na granici, a policija je upotrebljavala suzavac da ih rastjera i smiri stanje.

Prema MUP-u Republike Makedonije, samo u minulih 24 sata kroz Makedoniju je prošlo oko 3.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije. Do sada zahtjev za azil je podnijelo samo 49 osoba. Od juna, kroz zemlju je prošlo više od 72.000 izbjeglica. U Skoplju je juče bio obilježen “Evropski dan izbjeglica“. Učesnici su pozvali nadležne da olakšaju procedure za izbjeglice koje su u tranzitu kroz Makedoniju. Osudili su najavu ministra vanjskih poslova Nikole Poposkog, koji je istakao da je moguće postavljanje ograde na makedonskoj južnoj granici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.