Musliman ubijen nakon razgovora s novinarima

Policija nije otkrila motiv ubistva Rohinje, koji je razgovarao s novinarima ranije ove sedmice.

Obezglavljeno tijelo muslimanskog seljaka pronađeno je nekoliko dana nakon što je razgovarao sa novinarima u državi Rakhine u Mijanmaru, tokom posjete vladinih zvaničnika koje su pratili predstavnici medija.

Policija nije otkrila motiv ubistva 41-godišnjeg Rohinje, čije je tijelo pronađeno u rijeci, ali je saopšteno kako je on razgovarao s mijanmarskim novinarima u selu Ngakhura ranije ove sedmice.

“U četvrtak je njegova porodica rekla da je nestao nakon što su ga novinari intervjuisali”, rekao je policijski pukovnik Thet Naing za AFP.

Potvrđen identitet

“U petak sam dobio izvještaj da je pronađeno njegovo obezglavljeno tijelo. Potvrdili smo njegov identitet s drugim seljacima”, kazao je.

Vojnici iz Mijanmara preuzeli su kontrolu nad državom Rakhine na granici s Bangladešom 9. oktobra, kada je izvršen napad na policijski punkt i ubijeno devet policajaca.

Vojska je od tada usmrtila više od osamdeset civila.

Međunarodna krizna grupa tvrdi da su borci odgovorni za napade na policiju takođe ubili nekoliko “doušnika” među Rohinjama, za koje se smatra da sarađuju s mijanmarskim vlastima.

Narod bez države

Najmanje 34.000 Rohinja muslimana je izbjeglo u Bangladeš, gdje su ispričali kako je njihov narod žrtva masovnih ubistava, silovanja i mučenja u rukama mijanmarske vojske.

Vlasti Mijanmara odbacuju te navode.

Rohinje su jedna od najprogonjenijih manjina u svijetu. Smatraju se narodom bez države jer ih Mijanmar ne priznaje i progoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.