Erdogan: Gdje je taj bogati Zapad, gdje su obećane milijarde eura za izbjeglice?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Istanbulu kako Turska na sjeveru Siriji želi regiju očišćenu od terorizma, i da u toj regiji neće dozvoliti formiranje bilo kakve države, javlja Anadolija.

Erdogan je u Istanbulu prisustvovao generalnoj skupštini Turske kancelarije za spoljnu trgovinu (DEIK), gde se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj, kao i u regiji.

Istakao je kako je Evropska unija (EU) obećala od 1. jula da obezbjedi tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj, no, kazao je kako je do sada stiglo svega 677 miliona dolara.

Podvukao je kako se ne radi o novcu koji ulazi u turski budžet, već o sredstvima koja će biti direktno proslijeđena humanitarnim organizacijama.

“Gdje su tri milijarde eura koje su obećali? Nema ih. Osim toga, budžeti i BDP ovih zemalja su mnogo veći nego kod nas. Zašto ne dolaze? Jer oni nemaju takvu vrstu brige. Kod njih ne postoji briga za čovječanstvo, niti briga o žrtvama i potlačenima. Turska je ta koja o njima brine”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je njegova zemlja do danas za potrebe izbjeglica izdvojila 20 milijardi dolara, te naglasio kako to nije mala cifra.

“Gdje je Zapad? Gdje je taj bogati Zapad? Gdje je briga o ljudskim pravima? Kada je jedna životinja ugrožena naftom dižete svijet na noge. Na Sredozemlju je u 2016. godini poginulo blizu šest hiljada ljudi. Da li vas je briga za to? Kancelarija za izbjeglice je izdala saopštenje. Šta ima od toga? Kakve su mjere preduzete? Nema ih!”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se na situaciju na sjeveru Sirije, i kazao kako Turska od početka naglašava da tu želi jednu regiju očišćenu od terorizma.

“To tražimo od početka. Ako to ne uradimo, Gaziantep je uvijek u opasnosti, Kilis i Sanliurfa, takođe. No, šta je zapravo cilj nekih? Formirati državu na sjeveru Sirije. Neka se zna, nećemo dozvoliti da se formira jedna takva država”, poručio je turski predsjednik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.