Velika akcija policije u Njemačkoj: Počeo lov na teroriste

Njemačke vlasti nastavljaju istragu atentata u Berlinu, dan nakon što je u Milanu ubijen glavni osumnjičeni za napad na berlinski božićni sajam, te traže eventualne pomagače koji su Anisu Amriju omogućili da dođe do Italije.

“Za nas je u ovom trenutku od izuzetne važnosti utvrditi je li u pripremi i provođenju atentata na božićni sajam i u bijegu osumnjičenika postojala mreža za podršku, za pomoć, saučesnici ili osobe koje su mu pomogle”, rekao je njemački državni tužilac Peter Frank.

Za to je potrebno da se utvrdi tačan put kojim je Amri došao od Berlina do Milana.

Njemački mediji pitaju se kako je moguće da je Amri pobjegao pred nosom policiji te počinju postavljati pitanja o učinkovitosti sigurnosnih snaga raspoređenih nakon atenatata.

Kako je Amri prošao kroz Francusku na putu za Italiju, trenutno francuski istražitelji “na dnevnoj bazi sarađuju s njemačkim službama, a sada i talijanskim”, prije svega kako bi se utvrdio put Ansija Amrija između Berlina i Milana.

Anis Amri, Tunišanin osumnjičen za napad na berlinski božićni sajam u ponedjeljak, ubijen je u petak u pucnjavi s policijom u Milanu, a njegov je identitet potvrđen bez ikakve sumnje.

Osumnjičenik je zaustavljen u rutinskoj kontroli oko tri sata ujutro u sjevernom milanskom predgrađu Sesto San Giovanniju. Kada ga je policijac zatražio dokumente, bez oklijevanja je izvadio pištolj.

Policija je uzvratila i usmrtila ga pri čemu je jedan policajac ranjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.