Na Kosovu 20.000 narkomana?

Iako je Kosovo važilo za tranzitno područje za drogu, u poslijednje vrijeme ima sve više narkomana – trenutno oko 20.000, piše “Zëri”. Uglavnom je riječ o zavisnicima od heroina, ili teškim drogama.

Na Kosovu ima oko 20.000 narkomana, jer se na tom području u poslijednje vrijeme sve više zadržavaju narkotici, iako je dugo vremena Kosovo važilo za područje na kome se obavljao tranzit droge.

Problem sve većeg broja narkomana zaokuplja sve veću pažnju javnosti, navodi  list Zëri u tekstu koji je objavio na naslovnoj strani.

Poznavalac prilika na Kosovu Nuredin Ibishi, kaže da se Kosovo u poslijednje vrijeme postalo “destinacija za drogu”, a ne tranzitno mjesto za šta je važilo dugo vremena.

“Kosovo je proglašeno za zemlju gdje se vrši tranzit droge, ali nažalost, jedan dio te tranzitne droge ostaje na Kosovu, što znaci da je njena destinacija Kosovo”, naveo je Ibishi.

Prema poslijednjim istrazivanjima, na Kosovu je zabilježeno nevjerovatno povećavanje broja korisnika droge.

Kako je izjavio Nuredin Ibishi za Zëri, broj narkomana je sa 15.000 porastao na do 20.000.

Centar “Labirinit” koji prima narkomane na odvikavanje, navodi da se njima obratilo za pomoć oko 1.000 osoba.

Prema riječima Dafine Muçaj iz tog Centra, riječ je uglavnom o korisnicima heroina, koji su prošečno stari 28 godina, a počeli su da koriste drogu sa 16 godina.

Statistike policije tokom perioda januar-septembar ove godine, pokazuju da je u tom periodu konfiskovano 20 kilograma heroina, 305 kilograma marihuane, 3 kilograma kokaina, 813 semena kanabisa i uhapšeno 282 lica koja su se bavila trgovinom narkoticima, preneo je list Zëri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.