Na Kosovu nema zaraženih ebolom

Na konferenciji za novinare, koju su u Vladi Kosova održali Naser Ramadani, direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova i ministri zdravlja i unutrašnjih poslova, Ferid Agani i Bajram Rexhepi, rečeno je da su zdravstvene institucije Kosova povećale pažnju za slučaj pojave ovog smrtonosnog virusa.

“Ebola je bolest koja predstavlja međunarodnu prijetnju i Kosovo u ovim intezivnim globalnim odnosima i komunikacijama nije izolovano ostrvo od ostatka svijeta. Uzimajući u obzir preporuke Svjetske zdravstene organizacije i ocjene drugih međunarodnih zvaničnika i Kosovo će se uključiti u red zemalja koje dižu nivo pažnje i institucionalnu budnost do maksimuma, u vezi s ovom bolešću”, kazao je ministar Agani.

Istovremeno, Ramadani je istakao da nema mjesta panici. On je objasnio da se bolest ne širi vazduhom, nego direktnim kontaktom s tjelesnim tečnostima inficirane osobe ili inficirinaih životinja. Bolest se širi putem bliskog kontakta s krvlju, sekretom, organima i drugim tjelesnim tečnostima zaraženih ljudi ili životinja, kao i seksualnim putem.

“Trenutno nema nijednog slučaja oboljelog ili sumnjivog slučaja na ebolu u Republici Kosovo. Pažnja na prevenciji bolesti je odmah povećana, uzimajući u obzir da je stvorena i neka vrsta panike”, kazao je Ramadani.

Nacionalni institut je, prema njegovim riječima, u stalnom kontaktu s Međunarodnim aerodromom “Adem Jashari” kraj Prištine, Ministarstvom zdravlja, MUP-om Kosova i drugim domaćim i međunarodnim relevantnim organizacijama.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi, koji je po profesiji ljekar, izjavio je da je njegovo Ministarstvo preduzelo sve neophodne mjere od momenta kada je situacija proglašena hitnom na svjetskom nivou.

Ranije danas, Agani i Rexhepi sastali su se sa premijerom Kosova, Hashimom Thaçijem, i sa njim razgovarali o opasnosti od širenja smrtonosnog virusa.

Thaçi je tom prilikom zatražio da se formira posebna Međuinstitucionalna radna grupa koja će preduzeti sve potrebne korake kako bi nadgledalo stanje i spriječilo širenje ebole na Kosovu, a nakon vijesti da se sumnja da je u Makedoniji jedan pacijent preminuo od ebole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.