Na Kosovu registrovano manje slučajeva karcinoma nego prošle godine

Na Kosovu je u prvih sedam meseci ove godine broj novih slučajeva karcinoma, u odnosu na isti period prošle godine, opao za oko 15 odsto, prenosi Ljajmi.

Kako se navodi, uzrok smanjenja broja registrovanih karcinoma je širenje koronavirusa, jer su zbog sprečavanja širenja kovid-19 zdravstvene ustanove smanjile obim drugih medicinskih usluga, pa je smanjen i broj dijagnostifikovanih karcinoma.

Direktor Klinike za onkologiju Iljir Kurtiši u intervjuu za Kosovapres istakao je da je u poslednja dva meseca, sa porastom broja medicinskih pregleda, broj registrovanih karcinoma ponovo počeo da raste.

“Poslednjih meseci imamo porast dijagnoze slučajeva i povećan je broj pacijenata koji na našoj Klinici traže pomoć i lečenje”, poručio je Kurtiši.

Prema njegovim rečima, s obzirom na činjenicu da su u pandemiji druge medicinske usluge na toj Klinici i na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova bile manje pružane, a neke odložene, broj dijagnoza malignih bolesti manji u odnosu na lani.

“Ove godine do jula registrovali smo oko 780 novih slučajeva, a u poređenju sa istim periodom prošle godine imamo 10 do 15 odsto manje, jer smo prošle godine do jula imali oko 900 novih slučajeva”, precizirao je Kurtiši.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana