Na Kosovu u 2019. godini zatvoreno više od 1700 preduzeća

Trend registracije i zatvaranja preduzeća na Kosovu nastavljen je i tokom 2019. godine, a broj zatvorenih kompanija za godinu dana brine ekonomske stručnjake, prenosi Kosova Press.

Poslovni direktor Agencije za registraciju preduzeća Mehdi Plašniku izjavio je da je u 2019. godini 1.774 preduzeća na Kosovu zatvoreno, od čega 11 stranih kompanija.

Plašniku je istakao i da je u januaru ove godine registrovano 518 preduzeća, dok je 71 zatvoreno.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići naveo je da u drugim zemljama mogu da budu niže stope zatvorenih firmi, ali da su postupci bankrota i zatvaranja mnogo strožiji i to obeshrabruje mnoge kompanije da uđu u biznis u tom postupku, sve dok na Kosovu ne bude postojala birokratija koja bi zatvorila preduzeća.

Rukići je naglasio i da preduzeća donose odluke o zatvaranju zbog obaveza i određenih postupaka.

Ekonomski stručnjak Mustafa Kadriaj naglasio je da se kao rezultat slabih ekonomskih performansi preduzeća na Kosovu, broj ukinutih kompanija neprestano povećava.

Prema njegovim rečima, zbog poteškoća u pristupu finansijama i niskim kreditnim stopama, većina kompanija je propala.

Neki od razloga za zatvaranje kompanija su promena zakonodavstva ili administrativnih uputstava, nepostavljanje godišnjih izveštaja o finansijskim prihodima i niska ekonomska aktivnost, piše Kosova Press.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana