Fudbalska reprezentacija Kosova ima realne šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo

Za nas bi to bio neverovatan uspeh, jer smo kroz kvalifikacije pokazali da imamo dobru ekipu za čiji uspeh ima zasluge pokojni Fadilj Vokri, žalim što nije medju nama i vidi koliko smo blizu planiranih ciljeva reperezentacije, kaže u intervjuu za Kosovo Onlajn, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Saljihu.

Šta očekujete u baražu za Evropsko prvenstvo. Reprezentacija Kosova igra utakmicu sa Severnom Makedonijom. Ako pobedite, sledeći protivnik su reprezentacije Gruzije ili Belorusije? 

Očekujemo da pobedimo Severnu Makedoniju. Narednu utakmicu igrali bi protiv Gruzije ili Belorusije, ali na gostujućem terenu. Kvalitet naših igrača je u usponu u klupskim i u evropskim takmičenjima. Naš plasman na prvenstvo bio bi neverovatan uspeh. Pokušavam da ne razmišljam o tome, jer prvo to treba da odradimo.

Kazali ste da je reprezentacija Kosova u usponu. Bili ste veoma blizu direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo. Koliko je za to zaslužan Fadilj Vokri i koliki je gubitak za fudbal njegova smrt?

Gubitak je veliki. Pokojni Fadilj nije video ove rezultate. Prvi ciklus takmičenja nije bio najbolji. Reprezentacija je bila mlada I bez uskustva, ali je on svakako ostavio dobre osnove. Nakon njegove smrti imali smo neverovatan uspon, 15 utakmica bez poraza. Bili smo najbolji u našoj grupi I postigli smo najviše golova. Fadiljeva smrt je nenadoknadiv gubitak za nas. 

Da li je moguće odvojiti politiku i sport? Sučajevi poput pokazivanja rukama dvoglavog orla Šaćirija i Džake ili zabrana ulaska na Kosovo igračima Crvene Zvezde?

Crvena Zvezda je igrala nekoliko utakmica na Kosovu. Uvek su bili istaknuti transparenti Kosovo je Srbija. To ne doprinosi sportu.  Znamo da su tenzije velike i zbog toga nismo dozvolili da se igra utakmica. Treba da se poštuje naša fudbalska federacija.

Slučaj Džake i dvoglavog orla nije bio protiv Srbije.To je simbol i u Srbiji. To nije bilo protiv Srbije, ja sam siguran u to. Šta  Albanci iz Albanije imaju sa Srbijom, oni ne znaju mnoge stvari o Srbiji. Nažalost, to se politički radi iz nekih razloga.

Planirate da pokrenete Kup Majke Tereze sa Albanijom. Kako je to zamišljeno i kakav je stav Uefe?

Ne znam da li će početi ove godne. Sledeće najverovatnije. Biće dosta troškova. Vlade Kosova I Albanije  treba da se dogovore ko će finansirati Kup. Cilj je mir i da se ljudi upoznaju, zbog toga je i naziv Majka Tereza. Mi sa Kosova idemo u  Albaniju, ali oni slabo dolaze kod nas, to će doprineti upoznavanju klubova da uspostave prijateljsku saradnju.

Da li ima mesta za Srbe u reprezentaciji i kako komentarišete učešće klubova iz srpskih sredina sa Kosova u fudbalskim ligama Srbije?

Apsolutno je jasno da svaki srpski mladić može da igra ze reprezentaciju Kosova. To je dobro za njih i ovo je njihova država, kako naša tako i njihova. Oni su gradjani Kosova i dobar srpski fudbaler ima mesto u reprezenatciji.
Problem je što pojedini klubovi igraju Srpsku ligu. To je nedopustivo. Oni trebaju da se uključe u Kosovsku ligu. Siguran sam da srpska federacija ne bi to dozvolila i da srpska država prisiljava ljude da igraju Srpsku ligu.

Zamislite da osvoje Kup Srbije ili budu prvaci lige? Kako jedan klub sa Kosova može da predstvlja Srbiju u međunarodnim takmičenjama?

To je i u tehničkom smislu neizvodljivo. Smatram da sa tim treba prestati i dozvoliti ljudima da se takmiče u svojoj zemlji. Niko ne može da kaže Srbinu da nije Srbin. Srbija je tvoja država, ali živiš ovde. Isti je slučaj kao sa Albanijom, ja sam Albanac, ali neću da igram za njih.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana