Na Kosovu za Ramazanski bajram neće biti policijskog sata, trenutne mjere ostaju na snazi

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da na Kosovu neće biti dodatnog policijskog sata povodom nastupanja jednog od najvećih muslimanskih praznika – Ramazanskog bajrama. Prema saopštenju Ministarstvu zdravlja trenutačne mjere druge faze i dalje će ostati na snazi.

Druga faza ublažavanja mjera za građane Kosova koje su stupile na snagu 18. maja nastavit će se sutra kada muslimanski vjernici slave praznik Ramazanski bajram i prema podacima Ministarstva zdravlja neće biti dodatnih policijskih aktivnosti.

“Blagdan Ramazanski bajram svečani je dan i neće biti novih mjera osim onih koje su na snazi. Ministarstvo zdravlja i Islamska zajednica Kosova tokom svetog mjeseca ramazana održavali su stalne kontakte, sarađujući kako bi ovaj mjesec bio znak posvećenosti međusobnom očuvanju zdravlja i slijedenju preporuka Nacionalnog instituta za Javno zdravlje u vezi s pandemijom Covid-19. Vjernici su tokom ovog mjeseca pokazali svoju posvećenost i poštovanje ovih mjera, a MZ vjeruje da će se takav način izražavanja vjere pokazati i tokom sutrašnjeg dana Ramazanskog bajrama, na koji se vjernici također upućeni od Islamske zajednice Kosova da ispoštuju preporuke izbjegavajući situacije koje građane izlažu opasnosti od Covid-19 “, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U međuvremenu, Islamska zajednica Kosova odlučila je da ne organizuje bajramski namaz u džamijama ili drugim javnim prostorima širom zemlje.

U odluci IZK-a stoji da se neće održavati prijemi u sjedištu ove vjerske institucije, niti u sjedištu mjesnih odbora.

(balkanplus.net / lajmi.net)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook