Na našoj krizi ste zaradili 400 miliona eura!

“Njemački ministar finansija može da pozajmi novac uz malu ili nikakvu kamatu i onda pozajmi nama za veći procenat”, objasnio je Venizelos u intervjuu Der Spiegelu. Prema njegovoj računici, Njemačka je na taj način u zadnje dvije godine na Grčkoj zaradila čak 400 miliona eura.

Grčka je bila prva država koja na tržištu više nije mogla da se zadužuje i morala je da zatraži pomoć EU i MMF-a. Venizelos nije isključio da će Grci morati da traže i treći “paket pomoći”, prenosi Beta.

“Sve države članice eurozone su nam obećale da ćemo dobiti svu potrebnu pomoć dok ponovo ne budemo imali pristup privatnom novcu”, rekao je Venizelos i dodao kako će svim državama koje su pozajmile novac biti vraćen i da će Grčka ostati u zajedničkoj valuti.

“Sada smo u najkritičnijoj fazi spašavanja države”, kazao je Venizelos i dodao kako “igra još nije gotova” istakavši da je ta nacija trenutno na dugom i teškom putu.

Na novinarsko pitanje o teškim zahtjevima koje Njemačka postavlja pred Grčku, Venizelos je diplomatski odgovorio kako “svima uključenima mora biti jasno da iza brojeva i reformi stoje stvarni ljudski životi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.