Na planeti GJ 667Cc moguć život

– Sveti gral istraživanja egzoplaneta je pronaći planetu u orbiti oko zvijezde na pravoj udaljenosti, tako da nije preblizu da voda ispari, ili predaleko da se voda smrzne – rekao je Steven Vogt, astronom Univerziteta Kalifornija, a prenosi Space.com.

– To je pun pogodak, tu nema rasprave ili sumnje. Nije na rubu te zone, već tačno na najboljem mjestu – dodao je Vogt.

– Taj planeta je novi najbolji kandidat na kojem bi mogla postojati tekuća voda i možda život, onakav kakvog ga mi poznajemo – istaknuo je Guillem Anglada-Escudé, koautor nove studije o egzoplanetima, zajedno s Vogtom.

Planeta GJ 667Cc ima najmanje 4,5 puta veću masu od Zemlje, što je svrstava u takozvanu kategoriju super-Zemlja. Treba joj samo 28 dana da napravi krug oko svoje zvijezde.

– Radi se praktički o našem komšiji. To nam je vrlo blizu. Postoji možda stotinjak zvijezda koje su nam bliže-  istaknuo je Vogt.

Zvijezda oko koje se GJ 667Cc okreće je bijeli patuljak M klase, koji je slab i ima tek trećinu mase našeg Sunca. Zapravo se radi o sistemu tri zvijezde, ali se GJ 667Cc okreće oko bijelog patuljka, jer su druge dvije predaleko, ali bi svejedno izgledale zanimljivo na nebu.

Izvor:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.