Na sud zbog opstrukcije nastave na bosanskom jeziku

U Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju situacija u osnovnim i srednjim školama se ne smiruje. BNV tuži direktore škola koji ne uvode bosanski, iako je odluka da se nastava odvija na srpskom, pišu “Novosti”.

UceniciNP_4

Spisak direktora škola i drugih prosvetara u Sandžaku protiv kojih su podignute krivične prijave jer nisu uveli nastavu na bosanskom sve je duži. Bez obzira na to što je država u poslednji čas donela odluku da nema uslova za uvođenje bosanskog u redovnu nastavu, Bošnjačko nacionalno vijeće odučilo je da tuži sve one koji ne učestvuju u projektu uvođenja ovog jezika u učionice osnovnih i srednjih škola.

Posljednji na listi tuženih je Edin Dugopoljac, direktor OŠ “Stefan Nemanja” u Novom Pazaru. Na teret mu stavljaju da je u periodu od 2. septembra do 3. oktobra uskratio učenicima pravo da uče na maternjem jeziku i tako zloupotrebio svoj položaj. Pre njega, ista tužba podignuta je protiv direktora gimnazija u Novom Pazaru, Prijepolju i Sjenici, ali i protiv nadležnih u školskim upravama u Kraljevu i Užicu, kao i protiv šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru.

BNV ih tuži za opstrukciju nastave na bosanskom, a sa druge strane, Ministarstvo prosvjete, iako je reklo da nastava treba da bude na srpskom, ne reaguje na uvođenje časova na bosanskom.

Nastave na jeziku Bošnjaka ima više u osnovnim školama, ali i tu manje od očekivanja. Tako u OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru, gdje bi moglo da bude formirano pet bošnjačkih odjeljenja prvog razreda, nastava se odvija samo u jednom. Ostala bošnjačka deca ipak uče na srpskom.

Od svih srednjih škola, nastava na ovom manjinskom jeziku krenula je samo u gimnaziji u Tutinu i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

“U našoj školi nastava na bosanskom odvija se skoro bez problema. Ukupno 105 učenika izjasnilo se za bosanski, na srpskom jeziku nastavu pohađa 13 Bošnjačka i četvoro prvaka srpske nacionalnosti”, kaže Rafet Mehović, direktor Gimnazije u Tutinu i naglašava da jedini problem može biti finansiranje.

On naglašava da kod uvođenja bosanskog nema ničega spornog, jer je to odobrio najpre bivši ministar prosvjete, a nedavno, odobravanjem nove čitanke na bosanskom, i novi ministar prosvjete Tomislav Jovanović.

Država je, istina, poštujući manjinska prava, ozakonila časove na ovom jeziku, ali se onda utišala i ostavila direktore škola da na terenu, u hodu, sami rješavaju brojne probleme oko uvođenja bosanskog. Jedni su poslušali BNV, drugi školsku upravu, koja je rekla da nema uslova za manjinsku nastavu. Među drugima je Murat Baždarević, direktor sjeničke gimnazije “Jezdimir Lović”, u kojoj su časovi samo na srpskom:

“Da bismo udovoljili željama učenika, neophodno je da se formira jedno odeljenje više od plana upisa. Obratio sam se Školskoj upravi u Novom Pazaru, nisam dobio odgovor, pa sam pisao ministru prosvete, školskoj upravi u Užicu i ponovo školskoj upravi u Novom Pazaru. Nikakav dopis od Ministarstva nemamo do danas, pa se nastava odvija samo na srpskom jeziku. Ako dobijemo neku drugačiju instrukciju ili dopis Ministarstva prosvjete, postupićemo kako nam bude naloženo.”

Sličan stav ima i Nusred Murtezić, direktor Tehničke škole u Novom Pazaru. On podjseća da je škola dio obrazovnog sistema Srbije i Ministarstva prosvjete, i da će, kada dobiju plan i program i nalog da počnu nastavu na bosanskom, tako i postupiti. Do tada, u učionicama se govori srpski.

U novopazarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi ipak su odlučili da krenu sa bosanskim, jer su, kako ističe portparol škole profesor Ismihana Murtezić, za to imali prostorne i druge uslove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.