Nafta iz Crne Gore: Prva bušotina 22 kilometra od obale

U Upravi za ugljovodonike Crne Gore navode da će rezultati prvih istražnih bušotina iduće godine dati odgovor na pitanje postoje li na blokovima rezerve nafte i plina te hoće li potencijalno nađene rezerve biti takve i tolike da se mogu komercijalno proizvoditi.

– Tek nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje je li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i plina. Iako su geofizička istraživanja izvršena u skladu s najsavremenijim metodama, o ugljovodoničnom potencijalu crnogorskog podmorja na predmetnim blokovima ne možemo govoriti samo na osnovu prikupljenih podataka – rekli su u Upravi, navodi CDM.

U skladu s Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na blokovima četiri, pet, devet i deset, koji je potpisan s italijansko-ruskim konzorcijem ”Eni-Novatek”, tokom novembra i decembra prošle godine izvršeno je 3D geofizičko snimanje predmetnih blokova, ukupne površine 1.228 kvadratnih kilometara.

– Cilj geofizičkih snimanja je prikupljanje podataka o strukturi podmorja na definiranim blokovima. Kada govorimo o blokovima četiri, pet, devet i deset, prikupljeni i obrađeni podaci su u funkciji određivanja tačnih lokacija za bušenje istražnih bušotina koje su u skladu s ugovorom, sastavni dio obaveznog radnog programa koji grupa ”Eni-Novatek” mora da izvede u okviru prve faze istraživanja, a koja traje četiri godine – precizirali su u Upravi.

Kada je riječ o blokovima na kojima koncesiju za istraživanje ima grčka kompanija ”Energean”, u februaru ove godine završeno je 3D geofizičko istraživanje.

– Prikupljeni podaci su u fazi obrade i za očekivati je da će biti kompletirani do kraja godine – istakli su predstavnici Uprave.

Oni su ranije kazali i da će, shodno rezultatima nedavno završenih istraživanja u crnogorskom podmorju, cijenama nafte na tržištu i interesiranjem naftnih kompanija, raspisati i treći tender za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana