Najave naučnika: Čokolada i gazirana pića detektori raka

Naučnici su razvili tehniku koja identificira bolesti prateći kako tijelo u sebi apsorbira šećer. Maligni tumori konzumiraju više glukoze u odnosu na zdrave namirnice, kako bi nahranili ubrzano rastuće ćelije raka.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža London otkrili su putem MRI skenera kako su tumori prikazani svjetlije nakon što je oboljela osoba konzumirala nešto slatko. Ovo otkriće omogućava sigurniju i jednostavniju alternativu u odnosu na standardne radioaktivne tehnike i moglo bi biti dostupno za manje od 18 mjeseci.

Trenutne metode skeniranja ne preporučuju se trudnicama i djeci zbog radijacije, a dostupne su u ograničenim količinama u bolnicama i specijalističkim centrima. Novom metodom ćelije raka se mogu otkriti ranije, što pridonosi uspješnijem liječenju.

– Nisam vjerovao da je moguće da MRI skener može upratiti kretanje glukoze unazad 18 mjeseci, no naši istraživači su dokazali da je moguće. To se može učiniti nakon konzumiranja slatkog pića poput koka-kole, soka ili hrane. Možemo detektovati rak koristeći isti šećer, koji imamo u polovini standardne veličine čokolade. To je obećavajuće jer možete vidjeti kako se glukoza sakuplja oko tumora, kazao je je doktor Mark Lythgoe iz Centra za biomedicinu.

Za razliku od trenutne metode skeniranja, koja je poznata kao pozitronska emisijska tomografija, za koju je potrebno ubrizgavanje radioaktivne supstance u tijelo pacijenta, nova tehnika se obavlja bez korištenja igala. Ne trebate davati pacijentu injekciju, jer se slatka hrana apsorbira vrlo brzo. Za ovu metodu istraživači tvrde da je jeftinija i sigurnija  u otkrivanju tumora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.