Kasni odlasci u krevet otupljuju dječiji mozak

Kasni odlasci u krevet i labava rutina tokom pripreme za spavanje otupljuju dječiji um, saopštili su istraživači. Stručnjaci su analizirali navike 11.000 britanskih sedmogodišnjaka neposredno pred odlazak u krevet. Djeca koja nisu išla u krevet u isto vrijeme svakog dana ili su to činila poslije 21 sati imala su slabije rezultate iz matematike, čitanja i u prostornoj orijentaciji.

Nedostatak sna može da poremeti prirodni tjelesni ritam i utiče na sposobnost mozga da uči nove stvari, navode istraživači, prenio je BBC.

Stručnjaci su analizirali podatke o djeci kada su imala tri, pet i sedam godina, da bi utvrdili kako napreduju u učenju i da li je to povezano sa njihovim navikama u večernjim satima, prije spavanja.

“Uspostavljanje dobre rutine za odlazak u krevet u ranom djetinjstvu je vjerovatno najbolja stvar, ali nikada nije kasno”, izjavila je autor studije, profesor Amanda Saker.

Najproblematičniji period je djetetova treća godina, kada svako peto dijete nema rutinu i ide u krevet u različitim periodima.

Do sedme godine, više od polovine djece ima redovne odlaske u krevet u vremenu od 19.30 do 20.30 sati.

Efekat je očigledniji u ranom djetinjstvu kod djevojčica, nego kod dječaka i čini se da je kumulativan.

Saker kaže da je moguće da su odlasci u krevet u neustaljeno vrijeme odraz haotičnog stanja u porodici i da možda to, a ne poremećaj sna, vrši uticaj na kognitivne sposobnosti djece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.