Talijanski političar: Sretan sam kad potone brod sa migrantima

Italijanski političar iz stranke Sjeverna liga Erminio Boso izazvao je kontroverzu izjavom da je sretan kada god neki brod sa migrantima potone u more.

“Sretan sam kada neki brod sa migrantima potone. Ništa me manje briga nije ni za papu, čak bih od njega zatražio da donira fondove i imovinu za smještaj imigranata”, rekao je Boso, koji je priznao da je rasista.

Boso je pri tome mislio na nedavnu posjetu pape Franje ostrvu Lampeduza na jugu Italije, gdje je od Italijana zatražio da prihvate migrante i osudio “globalizaciju ravnodušnosti” prema njihovim teškoćama.

Bosovi komentari izazvali su kritike poznatog italijanskog sveštenika i pisca Enza Biagija, koji je njegove izjave ocijenio kao “sramotne”.

Međutim, višerangirani političar Fabrizio Cicchitto, iz konzervativne partije Narod slobode nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, naglasio je da Italija mora da se suoči sa realnošću ilegalne migracije i da ne smije da spusti svoj gard.

“Vjerska služba je jedno, a problem koji italijanska država rješava sa tako teškom i komplikovanom pojavom je nešto drugo. Ne možemo spustiti gard i pasivno se miriti sa ovim bezobzirnim djelima”, zaključio je Cicchitto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.