Nakon Kosova, na redu je BiH

Analitičari vjeruju da bi posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu mogla označiti početak nove epohe u odnosima BiH i Srbije te da će, nakon Kosova, pažnja međunarodne zajednice biti usmjerena ka BiH.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov smatra da je veoma važno to što je do ponovne uspostave dijaloga između BiH i Srbije na najvišem nivou došlo u trenutku parafiranja sporazuma između Beograda i Prištine o sjeveru Kosova.

„Model po kojem je zatvoreno kosovsko pitanje mogao bi biti model na osnovu kojeg će se pažnja sada fokusirati na zatvaranje bosanskohercegovačkog pitanja. Preuzimajući veliki rizik da bude proglašena izdajničkom, aktuelna vlast u Srbiji je pokazala da ozbiljno namjerava krenuti putem stabilizacije stanja u regiji“, kaže Popov.

„Sporazum Beograda i Prištine bi mogao biti dobar signal da bi se neke pozitivne stvari mogle dogoditi i u odnosu Srbije prema BiH, odnosno da bi Srbija mogla preuzeti daleko značajniju ulogu u stabilizaciji stanja u BiH i stvaranju funkcionalnije države BiH“, ističe Aleksandar Popov za Deutsche Welle.

Lijepe riječi trebaju biti praćene konkretnim političkim akcijama

Politički analitičar iz Sarajeva Enver Kazaz, međutim, nije optimista u pogledu budućih odnosa između BiH i Srbije. On nije siguran da će „lijepe riječi iz Beograda biti praćene lijepim političkim akcijama“. Kazaz, također, podsjeća da je BiH „zemlja nezavršenog rata“.

„Sa završavanjem kosovskog pitanja otvara se pitanje BiH i mi ćemo se, htjeli to ili ne, suočiti sa otvaranjem nacionalnog pitanja u BiH, između ostalog i tog srpskog pitanja. Ne treba biti naivan i na Balkanu ne očekivati i najgore moguće scenarije kad se takva pitanja pokrenu“, kaže Kazaz.

I direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović vjeruje da je sada na redu „sređivanje prilika u BiH“. „Tada će se pokazati pravo lice svih aktera jučerašnjih (utorak 23.4.) razgovora u Beogradu i sigurno neće biti tako pomirljivih tonova kave smo tom prilikom čuli“, kaže Bećirović.

Međunarodna zajednica ima scenarije za rješenje bh. krize?

„Sigurno je da će pažnja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije sada biti usmjerena prema BiH. Postoje različiti scenariji za rješavanje pitanja u BiH koje je predvidjela međunarodna zajednica, ali to neće biti isti scenarij kao u slučaju rješavanja kosovskog pitanja.

Bećirović nije htio otkriti o kakvim je scenarijima riječ, ali je kazao da „samo korjenito uplitanje međunarodne zajednice može stabilizirati stanje u BiH i ovu zemlju urediti kao normalnu državu“. Bećirović tvrdi da „iz pouzdanih izvora“ zna da se ozbiljno priprema rješavanje višegodišnje krize u BiH te da su „nakon Kosova i Srbije, na redu BiH i njeni politički lideri“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.