Nakon osam godina u komi: Preminuo Ariel Sharon

Sharon je jedna od legendarnih, ali i kontroveznih izraelskih ličnosti. Kao jedan od najčuvenijih izraelskih generala bio je poznat po smijelim taktikama i povremenom odbijanju da poštuje naredbe, podsjeća Asosieted press. Kao političar dobio je nadimak Buldožer.

Podsjetimo, Sharonovo stanje počelo je naglo da se pogoršava posljednjih dana 2013. godine i od tada se nalazio pod stalnim ljekarskim nadzorom u bolnici Sheba kraj Tel Aviva. Prema izjavama direktora bolnice u kojoj leži Sharon, ljekari su pokušavali na sve načine da spriječe otkazivanje rada organa, a bio je i na dijalizi.

Još nema zvaničnih informacija, ali će bolnica Tel Hashomer, u blizini Tel-Aviva, u kojoj se Sharon liječio, objaviti saopštenje u 15.00 sati.

Njegova porodica je bila kraj njega u posljednjim trenucima. Sinovi Sharona Gilad i Umri smijenjivali su se kraj njegove postelje od 1. januara. Sharon je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpio moždani udar.

Takođe, dobio je i infekciju krvi, zbog čega mu se i dogodio moždani udar 2006. godine, od kada je u komi. Vijesti o njegovom zdravstvenom stanju danima već pune naslovne strane novina, a većina izraelskih TV stanica ima reportere koji dežuraju u bolnici.

Direktor bolnice Sheba nedavno je izjavio kako samo čudo može da spase Sharona.

Za premijera je izabran 2001. godine nakon što je godinama bio jedan od predvodnika tvrdolinijaša. Međutim, sredinom 2005. godine naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze, čime je okončano skoro četiri decenije kontrole te palestinske teritorije.

Bio je to šokantan preobražaj za čovjeka koji je odigrao ključnu ulogu u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

On je napustio svoju konzervativnu partiju Likud i osnovao centrističku stranku Kadima. Očekivalo se da će biti lako izabran ponovo za premijera kada je doživio moždani udar. Njegov zamjenik Ehud Olmert izabran je za premijera nekoliko mjeseci kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.