Namirnica koja je uvijek blizu: Ovi dijelovi tijela blistaju kad jedete luk

Jedete li ili čak ako samo udišete luk, ublažit ćete prehladu i upalu grla. No ovo povrće je dobro i u prevenciji ateroskleroze, koronarne bolesti srca, dijabetesa i astme. Crveni luk ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, smanjuje holesterol i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Smatra se da čak smanjuje i mogućnost obolijevanja od raka, piše Net.hr.

Koristi i za kardiovaskularni sistem

Postoje dokazi da sumporni spojevi, kojima luk obiluje, djeluju protiv zgrušavanja i sprečavaju neželjene nakupine na stijenkama krvnih žila. Ovi sumporni spojevi mogu sniziti i nivo holesterola i triglicerida u krvi, te poboljšati funkciju stanične membrane u crvenim krvnim ćelijama. Koristite li ga često, pomoći će i u prevenciji srčanog udara. Flavonoidi u luku dodatno pospješuju ovo djelovanje, ali važno je jesti ga sirovog.

Jača kosti i vezivno tkivo

Studije na ljudima su pokazale da luk može povećati gustoću kostiju, što posebno koristi ženama u menopauzi, kad se pojavljuje smanjenje gustoće kostiju. Osim toga, postoje dokazi da žene koje nakon menopauze svakodnevno jedu luk imaju manji rizik od prijeloma kuka. One koje su ga jele vrlo rijetko – jednom mjesečno ili rjeđe – nisu imale previše koristi. Dnevna potrošnja luka popravlja mineralnu gustoću kostiju. Dakle, pokušajte ga što češće uključiti u prehranu. Visok sadržaj sumpora izravno utječe na vezivno tkivo jer je sumpor nužan za njegovo formiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.