Namirnica puna zdravlja: Dobri razlozi za porciju graha barem jednom sedmično

Čudo od hrane

Grah je jedna od onih rijetkih namirnica koje nude 3u1, odnosno dobar set proteina, antioksidansa i vlakana. U našim krajevima relativno često se konzumira i sastavni je dio mnogih kuhinja, ali vjerovatno malo znate o zdravstvenim prednostima ovog izuma prirode. Grah je, to se može slobodno reći, čudo od hrane. Osim što može sniziti loš holesterol, grah je dobar za regulaciju šećera u krvi i proizvodnju inzulina, a nedavna su istraživanja pokazala da čak može pomoći i u borbi protiv raka.

Borac protiv tumora

Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Reguliše apetit i popravlja raspoloženje

Grah je odličnan izvor antioksidanta, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. Pomaže i u regulaciji apetita, a za to je zaslužna aminokiselina triptofan koja može popraviti i naše raspoloženje. Što tamniji grah, to bolji, kažu eksperti, a ovisno o vrsti graha koju jedete dobićete i dobru dozu kalija, magnezija, vitamina B1, B2 i K. Zahvaljujući folnoj kiselini kojom je bogat, grah je odlična namirnica za srce.

Dobar i za mentalno zdravlje

Zanimljivo, grah ima povoljne učinke i na mentalno zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje. Njegov nedostatak povezan je s mentalnim bolestima u starosti kao što su senilnost i Alzheimerova bolest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.