Namirnice koje treba izbjegavati u starosti

Kako starimo, potrebno je da se odreknemo nekih namirnica pošto vremenom one mogu postati opasne po naše zdravlje.

Pogledajte pet namirnica koje ne bi trebalo da konzumirate nakon što uđete u petu deceniju života: 

So 

Previše soli u ishrani može imati ozbiljan uticaj na krvni pritisak. So dovodi do toga da tijelo zadržava vodu, a taj višak vode odgovoran je za visok krvni pritisak. Visok krvi pritisak dodatno opterećuje srce, bubrege, arterije i mozak a može dovesti i do srčanih i moždanih udara i bolesti bubrega.

Vino 

Iako brojne studije tvrde da umjereno konzumiranje vina može biti dobro za naše zdravlje problem se javlja prilikom definisanja toga šta je umjereno. Niko ne smatra da je pola popijene flaše vina „umjereno“. Lagano konzumiranje alkohola podrazumijeva dva do sedam pića nedjeljno sudeći po Nacionalnom institutu za zdravlje u Americi. Ukoliko konzumiramo više od toga, to može izazvati probleme sa srcem i jetrom.

Šećer 

Većina ljudi izbjegava šećer zato da se ne bi ugojila, ali to je samo jedan dio priče. Istraživači su otkrili da previše slatkiša može dovesti do ubrzanog starenja. Kada konzumiramo šećer, naše tijelo ga pretvara u glukozu a jedan od najvećih zdravstvenih problema povezanih sa glukozom jeste dijabetes.

Pored toga što je izuzetno opasan, dijabetes može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i oštećenja nerava.

Slatki sokovi 

Samo jedna konzerva ovih sokova može sadržati 150 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata – ista količina se može naći u 12 kašičica šećera. Ukoliko tome dodamo i energetkse napitke i gazirane sokove, količine nezdravih materija koje konzumiramo su izuzetno velike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.