Napadi ISIS-a u Saudijskoj Arabiji ugrožavaju sigurnost ovogodišnjeg hadža

Do sada, izgleda da je prisustvo ekstremističke grupe u arapskom kraljevstvu bilo zanemarljivo, ali je ona preuzela odgovornost za četiri velika bombaška napada od maja, od kojih i za jedan u susjednom Kuvajtu. Grupa je također rapidno pojačala svoju retoriku, s ciljem podrivanja legitimiteta kraljevske porodice Al Saud, koji je djelimično ukorijenjen u njenom polaganju prava na provedbu šerijatskog zakona i kao zaštitnika najsvetijih mjesta islama u Meki i Medini koja su središte hadža.

– Daesh i njeni sljedbenici jasno su stavili do znanja da je Saudijska Arabija njihov krajnji cilj. Zbog Meke i Medine, to je njihov krajnji cilj – izjavio je saudijski analitičar Fahad Nazer, spominjući Islamsku državu po njenom arapskom akronimu, prenosi AP.

Napad od prošlog mjeseca za koji je Islamska država preuzela odgovornost izgleda da označava značajno širenje dometa grupe. Militanti koji su izrazili lojalnost grupi već su izveli tri velika bombaška napada – dva na istoku Saudijske Arabije u maju i jedan u Kuwait Cityju u junu,od kojih su svi imali za cilj šiitske džamije i u njima su ubijene
53 osobe.

Bombaš samoubica napao je, međutim, 6. augusta na zapadu Saudijske Arabije džamiju unutar policijskog kompleksa u Abhi, oko 550 kilometara južno od Meke, ubivši 15 ljudi u najtežem napadu na snage sigurnosti kraljevstva u ovoj godini. Jednaest ubijenih su pripadnici elitne kontraterorističke jedinice čiji zadaci uključuju zaštitu hodočasnika na hadžu.

Navodni ogranak Islamske države koji je preuzeo odgovornost za augustovski napad nazvao se “Hijaz pokrajina” Islamske države, koristeći prvi put tradicionalno ime za istočni pojas Arapskog poluotoka u kome se nalaze sveti gradovi. Za ranije napade odgovornost je preuzimala “Najd pokrajina” Islamske države, koristeći tradicionalno ime za centralni dio poluotoka i kolijevku porodice Al Saud.

Lori Boghardt, sigurnosna analirčarka za regiju Zaliva u Washingtonskom institutu, izjavila je kako ne bi bilo iznenađujuće da militanti Islamske države pokušaju da iskoriste hadž kako bi izveli napad, pogotovo otkako je grupa ohrabrila napade “usamljenih vukova”. Ove godine hadž počinje 21. septembra i očekuje se da privuče oko tri miliona muslimana.

– Kraljevstvo je sveti gral brojnih meta iz perspektive ISIS-a zbog značaja za muslimane – izjavila je ona.

Potencijalni direktni napad na hodočasnike koji izvode ritual hadža, koji bi izazvao velike žrtve ili bi oštetio sveta mjesta, mogao bi biti rizičan po Islamsku državu, izazivanjem povratne reakcije šokiranih muslimana širom svijeta.

Grupa je, ipak pokazala da za nju “ne postoje crvene linije”, izjvio je Nazer, visoki analitičar sigurnosne i konsultantske firme JTG Inc. sa sjedištem u Virdžiniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.