Napravite sirup od mrkve: Tradicionalni prirodni lijek protiv kašlja i bronhitisa

Iako je često doživljavamo (pre)običnom, mrkva je kraljica povrća – niskokalorična, a superhranjiva i ljekovita.

Izuzetno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Također je mrkva dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora…

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i sistema za varenje.

Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za disajne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme.

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja.

Donosimo dvije varijante recepta za sirup koji se preporučuje u količini od tri do četiri čajne kašičice na dan.

1. Potrebno vam je 2.5 decilitra svježeg soka od mrkve iz sokovnika, 2 kašičice meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od šargarepe zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje.

2. Pripremite pola kilograma mrkve i 4 kašičice meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok ne omekša. Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook