Napredak u pregovorima o izborima na Kosovu

Thaçi i Dačić postigli značajan napredak u pregovorima o lokalnim izborima, nema dogovora o telekomunikacijama i energetici.

Trojni sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova u Briselu, završen je oko 19 sati, poslije više od četiri sata pregovora.

Ivica Dačić i Hashim Thaçi saglasila su se da treba preduzeti sve konkretne akcije kako bi lokalni izbori na Kosovu imali dobru izlaznost, rekla je visoka predstavnica Evropske unije nakon sastanka.

Poslije četiri sata pregovora, kosovski premijer Thaçi poručio je da je postignut značajan napredak u organizaciji lokalnih izbora na Kosovu, ali ne i konačan dogovor.

Thaçi očekuje da će u narednim danima neke stvari biti konačno razjašnjene, kako bi mogao biti postignut i dogovor o telekomunikacijama i energetici.

Dačić je rekao  da je jedna od glavnih tema bila organizacija lokalnih izbora na Kosovu kako bi se stvorili svi uslovi da i Srbi učestvuju na njima.

“U tom smislu postigli smo značajan napredak, odnosno još jednom smo definisali ono što mislimo da je važno za naš narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić.

Pitanje raseljenih lica

U prvom redu potvrđena su, kako je naveo, prava Srbima da mogu da glasaju sa ličnim dokumentima koja i sada posjeduju, a dogovoreno je i da treba naći mehanizme i organizovati glasanje raseljenih lica i svih koji su rođeni na Kosovu.

Prema Dačićevim riječima, dogovoreno je i da se obezbijedi mjesto za učešće predstavnika srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji i drugim izbornim tijelima, a još jednom je potvrđena uloga koju će OSCE imati u organizaciji, provođenju, nadgledanju izbora i verifikaciji rezultata.

“Mi nismo prihvatili i nećemo prihvatiti ništa što bi potvrdilo kosovsku nezavisnost jer su za nas ovi pregovori statusno neutralni “, poručio je Dačić.

U utorak je srbijanski ministar pravde Nikola Selaković u Briselu predvodio tim Beograda na tehničkim pregovorima o rešenjima za pravosuđe, formiranje sudova i tužilaštava u srpskim opštinama na Kosovu.

Prošle sedmice su u sjedištu Evropske komisije vođeni su i tehnički pregovori o formiranju policijskih ustanova i snaga u budućoj Zajednici srpskih opština.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Marko Jakšić ocijenio je da je svaki sastanak u Briselu korak dalje ka nezavisnosti Kosova.

“Svaki sastanak u Briselu dešava se na našu štetu, rađa strah i gnev kod Srba šta će da izgube, da li je to Elektrodistribucija ili telekomunikacije. Svaki sastanak je korak dalje ka nezavisnosti još jedne albanske države na Balkanu”, rekao je Jakšić novinarima u Parlamentu.

On je ponovio stav da Srbi na Kosovu ne trebaju izaći na lokalne izbore 3. novembra, jer je, kako je rekao, to posljednja linija odbrane Kosova u okviru Srbije, budući da se tim izborima “zaokružuje nezavisnost”.

Jakšić je ocijenio da postoji ideja stranaka koje su potpisale briselski sporazum da se za lokalne izbore formira jedinstvena srpska lista, ali kako smatra da bi ta lista mogla da se zove “jedinstvena izdajnička lista”.

Ubrzati primjenu sporazuma

Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je uoči nastavka pregovora da će Thaçi na sastanku sa Dačićem zatražiti da se ubrza primjena Sporazuma Prištine i Beograda od 19. aprila u Briselu.

Ona je, kako prenosi portal Telegrafi, ocijenila da je u ovoj fazi izuzetno značajno angažovanje Evropske unije u ocjeni dinamike primjene sporazuma.

Nezavisno od tendencija Srbije da se odlaže proces primjene, kako je Tahiri rekla, proces normalizacije odnosa neće pretrpjeti neuspjeh, napomenula je ona.

Tahiri je ocijenila da ideja Beograda da kosovski Srbi na lokalne izbore izađu sa jedinstvenom listom nije uopće demokratska i da podsjeća na stara vremena i prevaziđene sisteme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.