Narodni recepti za liječenje herpesa

Obična “groznica” na usni uopšte nije tako obična i može da se izrodi u ozbiljne neprijatnosti.

Herpes simplex je virusna infekcija kože i sluzokože koja se, kad je jednom zakačite, može ponavljati tokom života. Uzročnik je Herpes simplex virus tip 1, koji zahvata lice i usne. Drugi oblik se zove Herpes simplex tip 2, takozvani genitalni herpes i zahvata polne organe.

Herpes simpleks je veoma zarazan i prenosi se preko pljuvačke, a u svom organizmu ima ga 90 odsto stanovništva. Virus u organizam ulazi kroz pukotinu ili ranicu na koži oko usta. Do infekcije virusom najčešce dolazi već u ranom uzrastu između prve i pete godine, ali se virus aktivira tek kada imunitet oslabi.

Opasni mjehurići

Herpes simpleks se manifestuje kao grupa sitnih mjehurića. Njihovo izbijanje traje obično nekoliko sati, ali ponekad se otegne i na dva do tri dana. Ti mjehurići sadrže veliki broj virusa herpesa i ako se plik probije, virus se vrlo lako može prenijeti s jednog dijela tijela na drugi ili s jedne osobe na drugu. Mjehurići se poslije nekoliko dana sasuše i stvara se žućkasta krastica. Ona otpada poslije približno pet, šest dana. Cijeli proces traje najviše desetak dana. Na mjestu herpesa rijetko ostaje ožiljak.

Liječenje

Za većinu ljudi mjehurići na usnama ili oko nosa predstavljaju više estetski problem. Stoga bismo svi željeli da što prije nestanu. Neke osobe pred izbijanje mjehurića mogu osjetiti svrab, peckanje, osjetljivost ili neosjetljivost, lagan bol na mjestu gdje će se plikovi pojaviti. To je pravi trenutak da reagujete i namažete to mjesto mašću na bazi aciklovira. Ukoliko je nemate u kući, a hitno morate nešto da poduzmete, pomažu i narodni recepti. Recimo komadić vate umočite u hladan čaj ili kafu i držite na usni. Pomažu i oblozi na bazi valerijane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.