Naučnici na putu da otkriju tabletu koja ublažava alergiju na kikiriki

Ljekari su na putu da otkriju tabletu koja pomaže pri ublažavanju alergije na kikiriki, a naučnici su istakli kako će ovaj lijek promijeniti život svim ljudima koji se suočavaju s ovim zdravstvenim problemom.

Prema istraživanjima, od svih alergija na hranu kikiriki se izdvaja kao jedan od najvećih alergena, a procenti alergije su se utrostručili od 1997. godine. Međutim, nova medicinska istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate među onima koji su testirani, a odnose se na moguće izlječenje alergije na kikiriki.

Biotehnološka kompanija u SAD-u Aimmune Therapeutics provela je kliničko ispitivanje gdje su ljekari tablete u kojima se nalazilo kikiriki brašno s posebnom formulom davali na konzumiranje djeci i tinejdžerima. Na kraju godine utvrđeno je da je blizu 67 posto od 500 ispitanika moglo toleristati 660 mg proteina kikirikija. Međutim, to ne znači da svaka osoba kod kuće treba kupiti brašno kikirikija i testirati se na alergije, zato što je i tokom kontrolisanog ispitivanja dolazilo do različitih reakcija na kikiriki kod pojedine djece, koje su najčešće primjećivane na licu.

Iz rezultata je vidljivo da tableta neće “dozvoliti” osobama koje su alergične da bez razmišljanja konzumiraju puter od kikirikija i druge proizvode u kojima je on sadržan u velikim procentima. Međutim, pomoći će pri smanjenju opasnosti koje kikiriki može izazvati kod ljudi, a pri tome se misli i na smrtne posljedice koje nisu zanemarive.

Kompanija Aimmune očekuje da bi krajem ove godine za ove tablete trebalo biti dokazano da su sigurne za korištenje i prema riječima izvršnog direktora koštale bi između pet i deset hiljada dolara za prvih šest mjeseci liječenja, a nakon toga pacijenti bi plaćali 400 dolara mjesečno.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook