Nema dokaza za mogući napad Irana na američko tlo

Upitan u interviewu za NBC hoće li Izrael napasti Iran Obama je odgovorio: “Ne mislim da je Izrael donio odluku o tome što treba učiniti. Mislim da oni poput nas, vjeruju da Iran treba odustati od razvoja nuklearnog oružja”.

Američki predsjednik dodao je da će Izrael i SAD tijesno sarađivati na pitanju Irana.

Obama koji u novembru ide na predsjedničke izbore kako bi osvojio drugi mandat jasno je dao na znanje da nije zainteresiran za sudjelovanje u novim ratovima na području Perzijskog zaljeva.

“Bilo koja dodatna vojna aktivnost na području Zaljeva remetilačka je i ima veliki učinak na nas. To bi imalo velikoga odraza na cijene nafte, još imamo snage u Afganistanu koji graniči s Iranom i stoga je naša metoda izbora diplomatija”, kazao je.

Obamin vodeći republikanski protukandidat Mitt Romney kazao je kako će svoj predsjednički mandat započeti nametanjem oštrih sankcija Iranu i osnažiti američku diplomatiju vrlo vjerodostojnom vojnom opcijom.

Obama je u interviewu istaknuo da na stolu ostaju sve opcije za spriječavanje Irana da postane nuklearna sila.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo spriječili Iran da razvije nuklearno oružje i izazove utrku u nuklearnom naoružanju u nemirnom području”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.