NIJE ISTO SA 30 I 60: Doktor pokazao tabelu normalnog krvnog pritiska za vaše godine

Mišljenje da je jedna vrednost ista za sve ljude je zabluda

 
 

Nivo krvnog pritiska se menja sa godinama. Parametri neće biti isti za nekoga ko ima 30 i za onog ko ima 60 godina. Kada je on u granicama normale, upućuje na to da je stanje organizma zadovoljavajuće i da srce normalno funkcioniše.

 

Nivo krvnog pritiska zavisi od snage i brzine srčanih kontrakcija i količine krvi koju ovaj organ može da ispumpa u 1 minutu. Takođe su važna i svojstva same krvi i otpornost vaskularnih zidova.

 

 

Poremećen nivo može da dovede do raznih tegoba, pa o njemu treba voditi računa.

 

Sve zavisi i kakve je konstitucije osoba, da li ima nekih drugih zdravstvenih problema i ostalo. Zaključak je da svaki čovek ima neki “svoj” normalan pritisak, piše “Medicine net”.

tabela

Printscreen

Na primer, ako imate od 30 do 34 godine, normalan pritisak je 121/80, a ukoliko imate nizak (110/77) ili visok (134/85), onda se javite lekaru. Isto tako ako imate od 50 do 54 godine, normalan je pritisak 129/85, dakle malo povišen u odnosu na 20 godina mlađu osobu.

Iz tabele se može zaključiti da što je osoba starija, to je viši normalan krvni pritisak. To je posledica promena u krvnim sudovima, srčanom mišiću i drugim organima koji se sa godinama menjaju.

 

Visoki, kao i nizak krvni pritisak, mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Kako biste utvrdili tača njegov nivo potrebno je pratiti ga nekoliko dana u kontinuitetu i voditi dnevnik svojih merenja.

najzena.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.