NISU SVE BANANE ISTE Kada Ih Kupujete Obavezno Morate Obratiti Pažnju Na Jednu Stvar

Ponekad je odlična zamena za doručak i nakon što ih pojedemo dugo se osećamo siti, ali to nije jedina prednost ovog voća. Nova saznanja govore o mnogim drugim prednostima banana koje će vas iznenaditi.

Banane sadrže kalcijum, vitamin A, B, C, magnezijum, vlakna. I što više poena ima na sebi, to su mu veće prednosti.

Evo nekih prednosti jedenja dve banane dnevno:

Snižavanje krvnog pritiska – Kalcijum je poznat po svojoj sposobnosti da snižava krvni pritisak, a to čini balansirajući efekte soli u telu.

Dobra je za srce – Kalcijum, vitamin C i B6 su odlični za zdravlje srca. Konzumiranje samo 4.069 mg kalcijuma dnevno direktno je povezano sa 49 posto manjim rizikom od srčanih bolesti. Dobre za varenje – Banane su odlična hrana za poboljšanje varenja. Pomažu u borbi protiv žgaravice, lošeg varenja ili zatvora.

Kad sledeći put kada budete na pijaci dobro se setite ove fotografije i birajte pametno.

Naime, nutricionista Rajan Pinto iz Australije objasnio je pomoću grafika raznorazne zdravstvene benefite banane, ali i zašto baš nije dobro jesti onu prezrelu.

Zelene banane

Pune skroba! U pitanju je hranjivi sastojak koji čini varenje težim, pa je to i ujedno razlog zašto vas ove banane tako brzo zasite. Takođe, skrob iz previše mladih banana može da vas nadima i doprinese voštanijoj teksturi i ukusu. Ipak, zelene banane će sporije podizati nivo šećera u krvi jer im je potrebno vreme dok skrob razbiju u glukozu, pa ni to nije tako loše. Ko voli malo gorči ukus, onda su nezrele banane definitivno za njega.

Žute banane

Pozdravite se sa skrobom, ovde su samo zdravi šećeri! Žuta, zrela banana je mekša i slatka, a zbog višeg glikemijskog indeksa je i lakše varljiva. Imaju i više antioksidanata.

Tačkaste banane

Ne samo što smeđe mrlje pokazuju da je banana starija već i koliko je skroba pretvoreno u šećere. Što veći broj smeđih mrlja ima jedna banana, to više šećera sadrži. Osim toga, Rajan kaže da su smeđe mrlje i maleni “pojačivači imunog sistema”. Pikantne banane su toliko bogate antioksidantima koji se čak povezuju i sa prevencijom raka.

Tamne banane

Ovde više nema ni govora o otpornom skrobu koji ne želi da se pretvori u šećer. Baš kao što se skrob razlaže na šećere, tako je i hlorofil dobio novu formu. Naime, raspad hlorofila je razlog zašto se nivoi antioksidanata povećavaju kao i starost banana.

Inače, sve banane imaju oko 100 kalorija, malo masnoće i bogat su izvor kalijuma, vitmamina B6, vitamina C i vlakana.

(alo.rs)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook