Njemačka će odbiti 75.000 zahtjeva za azil zbog izbjeglica iz Sirije i Iraka

Njihova administracija ubrzavat će postupke izručenja migranata u one zemlje koje smatra sigurnim.

Magazin Der Spiegel objavio je da je deportirano više od 10.000 stranaca ove godine, a mnogi od njih dolaze iz zemalja zapadnog Balkana, kao što su Srbija i Makedonija.

Njemačka očekuje rekordan priliv i do 800.000 izbjeglica i migranata ove godine, što je za četiri puta više nego prošle godine.

Uz relativno liberalne zakone i procedure za azil i velikodušne naknade, Njemačka je zemlja EU koja prima najveći broj izbjeglica i ljudi koji bježe od rata na Bliskom istoku, ali i ekonomske migrante iz jugoistočne Evrope.

Čelnik Savezne agencije za migracije i izbjeglice, Manfred Schmidt, kazao je za Der Spiegel da će vlasti odlučiti o više od 75.000 zahtjeva za azil koje su većinom podnijeli migranti iz zemalja zapadnog Balkana do kraja 2015. godine, te da će gotovo svi od njih biti odbijeni.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da se Njemačka ne može nositi sa rekordnim brojem izbjeglica ove godine bez povećanja poreza.

Koalicija kojoj pripada i Merkel u nedjelju bi trebala donijeti mjere uključujući rezanje troškova birokracije kako bi se olakšala izgradnja azila i skloništa, ubrzavanje procedure azila i povećanje sredstava za savezne države i gradove.

Na dnevnom redu će također biti i proširenje popisa zemalja koje se smatraju sigurnim. Najvjerovatnije da će se na listi naći Kosovo, Albanija i Crna Gora.

Među zemljama koje su već smatraju sigurnim su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.