Njemačka: Počela kontrola pasoša, hiljade policajaca mobilisano

AFP prenosi da je na prelazu Frajlasing zaustavljeno troje sirijskih izbjeglica kojima su policajci pregledali papire, pišu Nezavisne.

Na stotine njemačkih policajaca mobilisano je da bi sprovodili kontrolu granice, saopštio je portparol njemačke federalne policije.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer je ranije rekao da ova odluka odmah stupa na snagu.

“Njemačka privremeno ponovo uvodi kontrole… duž unutrašnjih granica (Evropske unije). Fokus će u početku biti na granici sa Austrijom”, rekao je Mezijer na konferenciji za novinare.

“Cilj ovih mjera je da se ograniči trenutni priliv u Njemačku i povratak standardnim procedurama kada ljudi ulaze u zemlju”, kazao je Mazijer.

“To je, takođe, hitno neophodno iz bezbjednosnih razloga”, dodao je njemački ministar.

Potez Njemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država.

Ipak, ovaj sporazum dozvoljava privremenu suspenziju.

Osim toga, Berlin više neće dozvoljavati izbjeglicama da izaberu koja evropska država će ih primiti, istakao je Mazijer.

Tražioci azila moraju da shvate da “ne mogu da biraju države u kojima traže zaštitu”, naveo je on.

Prema pravilima EU, prva zemlja ulaska obavezna je da rješava zahtjev tražioca azila, ali je Njemačka ranije u praksi odbacivala ovo pravilo u slučaju izbjeglica iz Sirije, prenio je AFP.

Željeznički saobraćaj između Njemačke i Austrije je suspendovan, a iz njemačke željezničke službe je saopšteno da će saobraćaj sa Austrijom biti obustavljen do 5 sati ujutro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.