Njemačka otvorila vrata inžinjerima i ljekarima

Visokokvalifikovani inžinjeri, informatičari, matematičari ubuduće će u Njemačkoj lakše dobijati posao. Klubovi poslanika vladajućih njemačkih stranaka demohrišćana (CDU/CSU) i liberala (FDP) postigli su dogovor da u budućnosti u Njemačku može useliti traženi stručnjak čija je godišnja zarada veća od 44.800 eura. Do sada je granica za useljavanje i dobijanje dozvole za rad i boravak iznosila 66.000 eura. Za zanimanja za kojima vlada velika potražnja, kao što su inžinjerska, granica godišnje zarade je smanjena i pomjerena na čak na 34.900 eura godišnje.

Tom regulativom biće promijenjena dosadašnja tzv. “bluecard”, koja nije rezultirala očekivanim prilivom strane stručne radne snage u Njemačku jer su postavljeni kriteriji bili previsoki i često nerealni. “Zahtjev za promjenom karte za useljenje – bluecard – čak i prevazilaze prvobitni nacrt njemačke vlade”, saopštili su eksperti za unutrašnjo-politička pitanja Reinhard Grindel (CDU) i Hartfrid Wolff (FDP). Međutim, oni koji posjeduju bluecard mogu tek za tri godine dobiti stalnu dozvolu boravka, ukoliko naravno imaju posao i radni ugovor. Onaj ko dokaže da dobro vlada njemačkim jezikom, neograničenu dozvolu za boravak može dobiti već nakon dvije godine.

Prvobitno je za visokokvalifikovanu stručnu snagu bilo predviđeno da odmah dobiju stalnu dozvolu boravka. Stoga je nakon promjene dogovorenih pravila predsjednik Njemačke industrijske i trgovačke komore Hans-Heinrich Driftmann kritikovao vladajuću koaliciju, ističući da se ona ne pridržava dogovorenih obećanja. Umjesto toga, pametni mozgovi smiju doći u Njemačku samo na ograničeno vrijeme, saopštio je Driftmann.

Predsjednik poslodavaca Dieter Hund je za “Welt Online” rekao da su potrebni veliki ustupci kako bi se pokrile potrebe za stručnjacima u Njemačkoj i da bi se Zakon o useljavanju trebao puno više prilagoditi zahtjevima tržišta rada. U to spada i uvođenje kontrolisanog useljevanja za što je potreban sistem bodovanja. Pa ipak, planirane mjere promjene Zakona o useljevanju su ispravni i neophodni, rekao je Hundt.

Ono što je u svemu posebna novina je uvođenje posebne vize, kojom bi strani stručnjaci iz zemalja koje nisu u EU dobili mogućnost da dođu u Njemačku i potraže za sebe radno mjesto. Takva vrsta vize će se izdavati na šest mjeseci. Pretpostavka za dobijanje vize za traženje posla u Njemačkoj je diploma o završenom studiju i izjava o preuzimanju svih troškova, kojom se država želi osigurati da se ta osoba može za to vrijeme sama finansirati. “Ovim Njemačka signalizira da su joj potrebni i dobrodošli strani stručnjaci, rekao je predsjednik poslodavaca Dieter Hund.

Još jedan signal u tom pravcu je zakon, koji strancima garantuje da će proces priznavanja njihovih diploma iznositi 3 mjeseca. Ovaj zakon stupa na snagu od 1. aprila. 300.000 stranaca se već od četvrtka o tome mogu informisati putem interneta i to ako ukucaju adresu: www.anerkennung-in-deustchland.de.

Zakon o priznanju diploma stranoj stručnoj snazi šalje jasnu poruku koja glasi: “Vi ste u Njemačkoj prihvaćeni, cijenjeni i priznati”, zaključila je njemačka ministrica za obrazovanje Anette Schavan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.