Nokia zabilježila veliki gubitak

U posljednja tri mjeseca prošle godine, Nokia je izgubila 1,07 milijardi eura, dok je u istom periodu prošle godine ostvarila zaradu od 745 miliona eura.

Ukupna prodaja mobilnih telefona ovog proizvođača umanjena je za 29 posto u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Kompanija je prodala 19,6 miliona “pametnih” telefona u tom periodu i 93,9 miliona aparata starije generacije.

Nokia je bila primorana da snizi cijene svojih telefona. Prosječna cijena aparata ovog proizvođača u četvrtom kvartalu bila je 53 eura, dok je prije godinu dana bila na nivou od 69 eura.

Margina zarade na prodaji aparata umanjena je na 3,4 posto, dok je godinu dana ranije Nokia po prodatom aparatu zarađivala 12,7 posto od njegove cijene. U trećem kvartalu 2011. godine margina zarade bila je 12,1 posto.

Nokia je nekada bila prva u svijetu po prodaji mobilnih telefona, ali njeni poslovni rezultati slabe od pojave telefona Apple iPhonea 2007. godine. Konkurencija je dodatno pojačana kada je Google predstavio operativni sistem Android. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.