Nova prava u EU za sezonske radnike iz trećih zemalja

Parlamentarni izvjestilac za građanske slobode Klod Moraes, koji je zastupnik britanskih laburista, izjavio je da želi da “konačno bude riješen problem iskorištavanja nekvalifikovanih radnika iz trećih zemalja i da im budu obezbijeđena osnovna prava i minimalni uslovi rada”.

Predloženim pravilima neće se zadirati u pravo svake zemlje da određuje koliko će stranih sezonaca da zaposli. Definicija sezonskog rada biće proširena van tradicionalnog domena poljoprivrede i turizma, a zahtjev za dozvolu za sezonskog radnika trebalo bi da uključi i ugovor o radu u kojem bi bili regulisani aspekti kao što su visina plate i radno vrijeme.

Zakon predviđa da poslodavac sezonskom radniku mora platiti troškove prevoza iz zemlje porijekla do mjesta rada i natrag, zatim troškove izdavanja vize i doprinos za zdravstveno osiguranje.

Evroparlamentarci su izmijenili osnovni prijedlog Evropske komisije, pa će maksimalni rok umjesto šest mjeseci vrijediti za period od 12 mjeseci, da bi se uslovi prilagodili zimskim sezonskim radnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.