Opasnost od incidenata na Kosovu

„Mislim da krivicu za sve ovo stanje snosi zvanični Beograd koji u stvari u kontinuitetu destabilizuje stanje finansirajući ilegalne rpske institucije u tom dijelu Kosova. Zbog toga tamo imamo napeto stanje.“

Mogući incidenti u vrijeme srpskih izbora

Da može doći do međuetničkih, prije svega sporadičnih incidenata, zbog održavanja srpskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, smatra i analitičar sektora bezbjednosti Agim Musljiu.

„Imajući u vidu da je situacija na sjeveru Kosova već 13 godina u stanju koje nije definisano ni zakonski ni bezbjednosno, možemo računati na sporadične međuetničke incidente koji će eventualno biti izazvani u toku ovih nedjelja i to sve u znaku nelegalno organizovanih grupa koje će pokušati da organizuju glasanje Republike Srbije na teritoriji Republike Kosova.“

Musljiu za DW kaže i da ne vjeruje da na sjeveru Kosova ima naoružanih grupa Albanaca, kao što su prenijeli pojedinih mediji: „Ne vjerujem zato što Kfor ima jako organizovanu mrežu za informisanje koja bi doznala prva i ona bi prva reagovala, bez obzira ko da je u pitanju – Albanac ili Srbin. Oni bi pokupili to oružje ili te grupe naoružanih ljudi i oni bi već bili pod istragom ili pred sudijom“, kaže Musljiu.

Analitičar Čehaja pozdravlja najavljeno pojačanje trupa Kfora jer smatra da je bila pogrešna odluka Nato da ubrzano smanji svoje trupe na Kosovu. Čehaja ističe da Kfor mora da počne i sa raščišćavanjem ilegalnih srpskih formacija na sjeveru Kosova: „Oni moraju da počnu sa raščišćavanjem situacije u vezi ilegalnih formacija, neko kaže paralelnim srpskim formacijama, tamo. Ako to ne urade, onda ja ne vidim izlaz iz ove situacije“, kaže Čehaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.