Nove mjere teraju kosovske ugostitelje u bankrot, vlada sprema akcioni plan

Danas su stupile na snagu nove restriktivne mere protiv koronavirusa, kojima se, izme─Ĺu ostalog, ograni─Źava kretanje i boravak u ugostiteljskim objektima.

ÔÇťJavne i privatne institucije na Kosovu du┼żne su da smanje broj zaposlenih i anga┼żuju samo neophodno potrebno osoblje, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama preporu─Źuje se smanjenje nebitnih zdravstvenih usluga, a sve op┼ítine moraju u potpunosti da ponovo aktiviraju svoje osoblje od 6. jula 2020ÔÇŁ, odlu─Źila je vlada.

Svima koji pru┼żaju ugostiteljske usluge, (restorani, kafic╠üi, noc╠üni klubovi i sli─Źno), zabranjen je rad od 21 do 5 sati na celoj teritoriji Kosova. Mogu raditi samo napolju, po┼ítujuc╠üi razmak od 1,5 metra izme─Ĺu stolova, kao i usluge preuzimanja porud┼żbina za poneti.

Potpredsednik Asocijacije ugostitelja Kosova Fatos Mekhuani rekao je da je ova odluka ishitrena jer do sada nije zabele┼żena nijedna zara┼żena osoba u ugostiteljskim objektima na Kosovu, za razliku od javnih dr┼żavnih institucija koje imaju zaposlene zara┼żene kovidom-19.

“Vi┼íe smo zara┼żeni u dr┼żavnim institucijama nego u mestima poput kafi─ça ili restorana, tako da smatramo ishitrenom odlukom. U narednim mesecima ─çe ovako ugostiteljski sektor potpuno da bakrotira”, rekao je Mekhuani prenosi Reporteri.

Tako─Ĺe, svi koji pru┼żaju usluge javnog prevoza (autobusi, taksistiÔÇŽ) moraju anga┼żovati polovinu svog kapaciteta u odnosu na broj putnika koji prevoze da bi omoguc╠üili prostor potreban svakom putniku.

Zdravstvene i relevantne zdravstvene ustanove grade odgovarajuc╠üe medijske strategije informisanja gra─Ĺana.

U skladu sa zahtevima Sanitarnog inspektorata, sve ostale inspekcije stavljaju na raspolaganje svoje kapacitete za nadzor nad sprovo─Ĺenjem mera u skladu sa va┼żec╠üim zakonom zdravstva.

U pripremi je “Akcioni plan za sprovo─Ĺenje postupaka ispitivanja kovida-19ÔÇť, koji u roku od nedelju dana treba da se dostavi vladi na odobrenje.

Ministarstvo zdravlja priprema i podnosi vladi nedeljno izve┼ítaj o sprovo─Ĺenju ove odluke.

Odluka stupa na snagu danom potpisivanja i ista va┼żi do druge odluke.

Stupanjem na snagu ove odluke ukida se svaka prethodna odredba koja je u suprotnosti sa odredbama ove odluke, odlu─Źila je vlada.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐