Novi projekat: Kockaste lubenice dostižu visoku cijenu

Šta mislite da li se na prostoru Balkana može zaraditi prodajom kockastih lubenica? Pročitajte kako možete sami proizvesti kockaste lubenice, koje na tržištu dostižu vrlo visoku cijenu. I sljedeće godine krenite u novi projekat.

Japanci su izazvali pravu pometnju kada su počeli da proizvode kockaste lubenice. Tajna nije u nekakvom GMO miksu, već u kalupu. Danas oni proizvode lubenice u obliku srca i piramide, a one dostižu cifru od par stotina evra po komadu.

U prodaji postoje i kalupi, ali poljoprivrednici širom svijeta su počeli sa eksperimentima. Jedni su pokušavali da uzgoje lubenicu u betonskim kalupima. Da, dobili su kockast oblik, ali i blijedu ili polu-trulu lubenicu. Drugi tvrde da su uspjeli sa drvenim kalupom, ali ni boja ni oblik nisu bili zadovoljavajući.
 
I na red je došlo otkrivanje tajne – kutija od deblje plastike – leksan. Na sajtu instructables.com objavljeno je detaljno uputstvo kako da napravite ovu kutiju. Možete probati i sa običnom plastikom, ali postoji mogućnost da će je lubenica svojim rastom uništiti, prenosi LPM.


 
Napravite kocku koja se otvara sa više strana (radi lakšeg vađenja), dobro spojite stranice kocke (režete testerom, pričvršćujete šarkama) i na vrhu jedne strane napravite otvor kroz koji ćete provući vriježu (stabljiku). Lubenice posadite kao i obično i kada počnu da rastu premjestite ih u kutiju. Ostavite kutiju jedan period otvorenu, pa kada vidite da lubenica počinje da se širi, zatvorite i pričvrstite poklopac i provucite vriježu.
 
Dobro bi bilo da imate više kalupa, ukoliko vam neki pukne tokom rasta ploda. Kada postavljate kalup pazite da bude stabilan, jer ukoliko se prevrne moglo bi doći do oštećenja vriježe. Jedna od opcija je i da stavite na dno kocke tanak sloj zemlje.

Lubenicu održavate kao i da nema kalupa – redovno navodnjavanje, prihrana, dovoljno sunca (ukoliko je sunce jako, kalup prekrijte zaštitnom mrežicom).
 
Vrijedi li pokušavati? Da li ste već uspjeli da napravite kockastu lubenicu?

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana